Питат археолози има ли находки край новия строеж до Равда

Новините

25-10-2013, 06:10

Снимка:

Фейсбук

Автор:

Ния Русалиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

"Дюнигейт 2" се разрази край Равда

Проверка установи, че той е законен

Дирекцията за национален строителен контрол е отправила запитване към археолози за възможността от находки край новия строеж до Равда.

Става въпрос за мястото на военно брегоохранително съоръжение - бункер от Втората световна война. От 2006 г. бункерът се води безстопанствен и като такъв е премахнат.

Както Burgasutre писа преди дни в социалната мрежа facebook бяха публикувани снимки на градежа със съмнение, че дейностите са незаконни. Проверка на ДНСК обаче не е открила нарушения. 

"РО НСК- Бургас извърши проверка по сигнал за строителство в крайбрежната плажна ивица в землището на Равда, м. Бункер, при която е установен започнат строеж, изпълнен на етап изкоп - котлован на дълбочина около 5м. и има временна строителна ограда от метални платна на която е поставена информационна табела. Строежът се изпълнява съгласно съгласувани и одобрени инвестиционни проекти и издадено разрешения за строеж от главния архитект на община Несебър", пише в сайта на дирекцията по повод проверката.

Разрешението за строеж е влязло в законна сила на 26 август т.г. То е издадено въз основа на одобрените инвестиционни проекти, предварителни договори с ВиК- Бургас и ЕВН. 

Дирекцията е отправила запитване към директора на археологическия музей в Несебър дали е възможно на мястото на военно брегоохранително съоръжение - бункер от Втората световна война да има налична непроучена археология. От 2006 г. бункерът се води безстопанствен и като такъв е премахнат.