От днес можем свободно да се лекуваме в държавите от ЕС

Новините

25-10-2013, 09:55

Снимка:

facebook

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Влиза в сила евродиректива от 2011 година

От днес, пациентите ще могат свободно да се лекуват в държавите от ЕС, съобщават от Националната здравноосигурителната каса. Това става възможно след като от днес влиза в сила евродиректива от 2011 година за упражняване на правата на пациентите при трансгранично здравно обслужване, посочват от здравната каса.

Директивата е в съответствие с решението на Съда на Европейския съюз по делото "Кол и Декер", взето на 28 април 1998 г., с което се установява правото на пациентите да получатмедицинско лечение в друга държава членка без предварително разрешение и разходите им да бъдат възстановени в съответствие с тарифите на страната, в която са осигурени. Тя не поставя под въпрос принципите на Регламента за координиране на системите за социална сигурност за равенство между местни и чуждестранни пациенти на държава членка, и Европейската здравноосигурителна карта.

Директивата не се отнася за дългосрочните грижи, трансплантацията на органи и публичните програми за ваксинация, уточняват от НЗОК.

След предоставяне на здравните грижи, държавата членка по осигуряване е тази, която отговаря за възстановяването на разходите на осигуреното лице при условие, че полученото лечение е предвидено в националното й законодателство.