Феновете на "нафтата" се готвят за Морското дерби в ... Сливен

Спорт

25-10-2013, 10:57

Автор:

Марин Боянов

Всичко от Автора

Хубаво би било положителният пример с градския стадион в Сливен да бъде последван и в Бургас

Въпреки, че до мача между Нефтохимик и Черноморец остава повече от седмица, феновете на "зеления" бургаски клуб започнаха подготовка за най-чаканото футболно събитие до края на календарната година. В широки дискусии и по форуми привържениците на "нафтата" вече обсъждат специалната хореография, която ще представят на дербито.

Все още замисълът като цяло не е завършен докрай, но идеите за неговото осъществяване са  в доста напреднала фаза.

В същото време притеснението и възмущението на част от привържениците е свързано с категоричния факт, че дербито между двата отбора от „Най-добрия град за живеене в България” и кандидат за Европейска столица на културата през 2019 година ще се играе на … стадион Хаджи Димитър в Сливен.

Разбира се за това има много причини, повечето от които са известни на футболната общественост в града. Но, независимо че трябва да пропътуват разстоянието от 110 километра до града под Сините камъни, мнозинството от истинските привърженици на отбора заявяват, че ще отделят средства и ще присъстват на този двубой. Същото се отнася и до привържениците на Черноморец, както и до тези бургазлии, които просто обичат футбола , независимо че не скандират, не пеят и дори безпристрастно, но с обич към играта гледат това, което се случва на терена и просто аплодират красивите изпълнения. Защото са на футболисти от Бургас, които играят в най-високото ниво на футбола у нас.

Решението на телевизията, която притежава правата за срещите от „А” група да не излъчи двубоя, със сигурност ще напълни още кокетното съоръжение, обновено по времето на бившия кмет на Сливен и национален състезател Йордан Лечков.

Освен перфектен основен терен, на спортния комплекс има още 2 много добри пълноразмерни футболни игрища за тренировки, контроли или официални срещи на юношески отбори. В непосредствена близост е хотел, където могат да бъдат настанени футболисти, които не са от Сливен. До основния терен е възстановителния център, на който могат да завидят без преувеличение повечето отбори от родната А група. Да не говорим за модерната лекоатлетическа писта, тенискортовете, ресторантите и кафетата в близост. Един комплекс, в който е помислено за всичко. Нещо подобно преди години беше и спортната база в Житарово (сега Ветрен), където и Нефтохимик, и Черноморец провеждаха свои лагери преди официалните мачове в Бургас. Но, това беше преди...

Добре би било положителният пример от най-ново време с градския стадион в Сливен да бъде последван и в Бургас - сега, за да може все пак многобройните привърженици на най-популярната игра, да гледат домашните футболни дербита в града си. Бургас може и трябва да има подобни спортни комплекси, но това зависи най-вече от хората, които определят линията за развитието му.