Главният инспектор на Инспектората към ВСС подава оставка

Главният инспектор на Инспектората към Висшия съдебен съвет Ана Караиванова е депозирала оставката си пред Народното събрание с думите: „Сега, уважаеми народни представители, сте вие на ход”

Караиванова заяви своето решение в пленарна зала при обсъждане на доклади за дейността на ВСС и Инспектората към него през изминалите 2011г. и 2012г.

Там тя заяви: „Понеже разбрах в последните дни, че основната пречка за съдебната реформа е моето оставане на длъжността след изтичане на срока и това ще е единствената причина за негативния доклад, очакван от Европейската комисия, искам да заявя, че аз съм депозирала своята оставка в Народното събрание. Сега, уважаеми народни представители, сте вие на ход”, заяви Караиванова, цитирана от агенция Фокус.

Мандатът на Караиванова изтече в началото на тази година, но и двете правителства, които се смениха от март досега, не успяха да постигнат консенсус по кандидатурата за нов главен инспектор. За избора на този пост е необходимо конституционно мнозинство в парламента, т. е.  най-малко 160 депутати.

В началото на октомври Съюзът на съдиите в България излезе с отворено писмо, в което предупреди, че протакането на избора за нов главен инспектор може да компрометира решенията на Висшия съдебен съвет.