Набират лични асистенти за почасова грижа на хора с увреждания

Мисия Бургас

25-10-2013, 12:22

Автор:

Ния Русалиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Осигуряват работа на лични асистенти с 30 млн. по европроект

Интерес към работата имат предимно студенти от града

До края на следващата седмица се приемат заявления от кандидат-асистенти и кандидат-потребители на услугата по проект "Ново начало – стартиране на иновативни социални услуги за хора с увреждания в Бургас".

Това каза за радио "Фокус" Марионела Стоянова, управител на сдружение "Социален център- Бургас", който заедно с белгийска организация и община Бургас работи по проекта. Той е двугодишен, финансира се по ОП "Регионално развитие" и е на стойност 161 389лв.

Интерес да станат лични асистенти имат предимно студенти от града, за които това е добра възможност за почасова работа. Те ще се грижат за 16 лица с трайни увреждания, но след като преминат обучения, които ще започнат в началото на декември. Изискванията към асистентите са няколко, но преди всичко трябва да са толерантни към хората с увреждания, да са добре настроени към тях, да са пълнолетни български граждани, с образование поне до 6 клас, до 65г и в добро физическо и психично здраве.

"Конкретната помощ, която ще оказват зависи от потребностите на потребителя. Някои от лицата имат нужда от помощ при поддържане на лична хигиена, други от помощ при хигиена в жилището им, други при различни социални услуги или попълване на документи. Има лица, които искат социални контакти, да излизат навън, но това че няма кой да им изнесе инвалидната количка ги спира", каза Стоянова. 

Извън работата по проекта продължава работата на творческата работилница за хора с увреждания към социалния център. От няколко дни вече те изработват сувенири за предстоящите зимни празници. С тях ще се представят на благотоворителен Коледен базар в един от моловете на града, както и на всеки друг базар, от който получат покана за участие. Сувенирите се продават и на място на ул "Апостол Карамитев 13".