Двудневна Slow Food програма в Интер Експо Център - София

Парите

25-10-2013, 13:15

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

“Вкусете Балканите: дребното фермерство и производство на храни – инструменти за устойчивост в селските райони на Югоизточна Европа” е мотото, под което тази година Асоциацията на конвивиумите на SLOW FOOD в България подготвя много интересна и полезна програма на територията на Интер Експо Център – София.

За четвърта поредна година Асоциацията е участник в международната изложба ИНТЕРФУД & ДРИНК , която ще се проведе от 6 до 9 ноември 2013 г.  заедно с другите изложби в хранителния бранш - МЕСОМАНИЯ, СВЕТЪТ НА МЛЯКОТО, БУЛПЕК, САЛОН НА ВИНОТО и изложбата за хотелско, ресторантско, кетъринг и СПА оборудване СИХРЕ.

Програмата на Асоциацията на конвивиумите на Slow Food в България стартира на 6 ноември (сряда) 2013 г. с пресконференция, на която Пиеро Сардо – един от основателите на Slow Food, ще представи за дегустация няколко уникални продукти от Балканите. Основната нишка е, че тези продукти са дълбоко свързани с кулинарната традиция на региона, но съществуването им е силно застрашено от формалистичното прилагане на регламентите на ЕК във връзка с производството на храни.

За 7 ноември са планирани две събития - конференция на тема „Ще се срещнат ли потребителите и производителите?” и кръгла маса „Фермерските храни и ресторантският бизнес”. Те се организират в рамките на проект „От Европа за Европа: репортажи, обучения и събития, свързани с разширяването на ЕС към Балканите и Турция”. Проектът се изпълнява от Osservatorio Balcani e Caucaso, а организатор е Асоциацията на конвивиумите на Slow Food в България в партньорство със Slow Food International и Кулинарна академия HRC.

На конференцията лектори от Европа и Балканите ще дискутират въпроси, свързани с проблеми в прилагането на европейското законодателство и отговорността на компетентните органи на всяка страна за стимулиране на развитието на дребното фермерство и производство на храни. Ще бъдат представени и резултатите от проучването на уникалните храни на Балканите, проведено от Slow Food и неговите балкански партньори през 2013 г.

Кръглата маса „Фермерските храни и ресторантският бизнес“ ще събере широк кръг участници и съмишленици – готвачи, ресторантьори, блогъри, ученици и студенти. Домакин на събитието е Серджо Валентини, президент на Slow Food Trentino и собственик на еко ресторант, който повече от 15 години представя на своите гости местните храни от област Трентино и разказва историите на хората, които ги произвеждат. Г-н Валентини ще сподели за трудностите и добрите страни на такава философия, както и за личната отговорност на всеки кулинар за околната среда и местните общности. Какви са възможностите такъв подход да се приложи и в България – очакват се различни гледни точки и становища на участниците в кръглата маса.

Международните специализирани изложби МЕСОМАНИЯ, СВЕТЪТ НА МЛЯКОТО, БУЛПЕК, САЛОН НА ВИНОТО и ИНТЕРФУД & ДРИНК и тази година ще представят месни, млечни, хлебни, сладкарски изделия и консервирани храни, традиционни и нови вина, спиртни, безалкохолни и други напитки - родно производство и продукти от трапезата на много други страни.

Ще бъдат представени и най-новите машини, технологии, опаковки, подобрители, овкусители и други ценни за производството ресурси, които водят до най-важното – високо качество и богат асортимент на храната.

СИХРЕ за пореден път ще покаже най-актуалното в ХоРеКа индустрията. По време на специализираната изложба ще се проведе Националната квалификация на най-престижното състезание Bocuse d’Or. Победителят в него ще представи България на Bocuse d’Or Европа 2014. Едни от най-добрите готвачи в страната ще развият своя талант, за да впечатлят авторитетното жури. През два от дните (8 и 9 ноември) в оспорвани кулинарни битки ще се впуснат и участниците в първия по рода си COOLinarсерия от събития, посветени на кулинарното изкуство и любовта към вкусната храна и напитки.

В дните на специализираните изложби се очаква да се проведат множество дегустации, семинари, презентации, делови срещи и други инициативи по актуални теми в хранителния бранш.

Изложбите са отворени от 6 до 8 ноември от 10.00 до 18.30 часа, на 9 ноември – от 10.00 до 16.00 часа.

Повече информация за програмата на изложбите можете да откриете на специализирания сайт http://food-exhibitions.bg, Coolinar.net  и интернет страницата на Интер Експо Център - София, Facebook, LinkedIn и Google+.