Поморие привлича руски пенсионери с лозарство и лечебна кал

През последните години в града се появи квартал, известен като Малката Москва

Когато човек се установява в чужди земи, обича да се обгражда с неща, които да му напомнят за родината.

Така, с вълните на емиграцията, на картата на света се появяват названия, напомнящи ни за други географски ширини. В американския щат Небраска откриваме град Перу, а град Санкт Петербург, освен на картата на Русия, намираме и във Флорида.

През последните години пък в Поморие се появи квартал, известен като Малката Москва. "Наречен е така от многобройните руснаци, които си закупиха жилища в града. Ние нямаме нищо против, въпреки че по кадастрален план кварталът се нарича "Малко солено езеро", обяснява в интервю за Радио България заместник-кметът на Поморие Илия Джингов.

В последните години потокът на руски туристи към нашата страна постоянно нараства, а България заема 8-мо място в списъка на най-предпочитаните от руснаците туристически дестинации. Прекрасният климат, запазената природа, традиционното гостоприемство и качествените български продукти пък ги карат да се замислят за следваща стъпка – закупуване на жилище в България. „Русия е северна страна и нашите съграждани се нуждаят от топлина. Поради това те купуват курортни имоти в по-топлите страни, като Турция, Гърция, България…”, споделя Виктор Архипов от Асоциацията на рускоезичните собственици на недвижими имоти в България „Альоша”.

Поморие е третият по големина град по Българското Черноморие, признат център на лозарството и винарството, а също така популярен морски и балнеоложки курорт. Неговите минерални води и лечебната поморийска кал правят чудеса. Тук успешно се лекуват заболявания на опорно-двигателния апарат, кожни болести, неврит, радикулит, синузит, стерилитет и др. Тези характеристики на града го превръщат в едно от притегателните места за руснаци, решили да закупят недвижимо имущество в България.

„През последните години рускоговорящата общност в Поморие значително се увеличи – потвърждава г-н Джингов. – След края на летния сезон предстои да уточним броя на хората според броя на новозакупените жилища. Но по данните, с които разполагаме на този етап, те са около 5 хиляди. Около 90% от тях са руснаци, а другите са други рускоговорящи наши нови съграждани със собственост в град Поморие.”

„По-голяма част от рускоговорящите граждани, които се установяват през последните години в България, са пенсионери. Има и малка група млади хора, които се захващат с предприемачество. Едни се занимават със строителство, като инвестират собствените си средства. Други се отдават на фермерство. Сред нас например има бивши музиканти, които днес са се превърнали във фермери. Но това е по-скоро увлечение за пенсионери", посочва Архипов.

А заместник-кметът на Поморие г-н Джингов допълва: "Най-често руснаците тук се занимават с посредничество при продажбата на нови жилища, които продължават да се строят в Поморие. Те са лоялни към законодателството на нашата република. В тяхната дейност не са установявани закононарушения. Руските пенсионери стават част от битието и житието на община Поморие, наред с граждани от други страни, които се преселват при нас".