Чип сменя ловния билет

Най-доброто от печата

26-10-2013, 07:56

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Вкарват в него данни за кучето и пушката

Магнитна карта с чип ще смени скоро ловния билет. В нея ще се съберат данните от няколко документа, които в момента са задължени да носят авджиите. "Идеята е в картата да се вкарат имената на ловеца, кога е преминал изпитите, билетът му за лов и риболов, как се казва кучето му", обясни пред "Стандарт" шефът на Изпълнителната агенция по горите Григор Гогов. 
В момента се водят разговори с полицията дали в чипа може да бъде вкарана и информация за оръжието - модел и сериен номер.
С новия чип ще бъде по-удобно и за самите ловци, и за контролните органи. 
Предстои да се въведе и електронно проследяване на дървесината за общинските и за частните гори, съобщи още Гогов. 


Ловците ще ходят в гората с пушка на рамо и специална карта с чип в джоба. Пластиката ще събере в едно няколко документа, които и в момента са задължени да носят авджиите. Образецът на картата е представен в петък на ръководството на Изпълнителната агенция по горите. "Идеята е в тази магнитна карта да се вкара цялата информация за ловеца - имената му, кога е преминал изпитите за авджия, билета му за лов и риболов, как се казва кучето му, номера на чипа на животното", разказа шефът на ИАГ Григор Гогов. Водят се разговори с Национална служба полиция в ловджийската карта да бъде вкарана и информация за оръжието - модел и сериен номер. "Такава е практиката на много места по света и тя създава удобства, както за ловджиите, така и за контролните органи", обясни Гогов. С новия документ ще се намали времето за издаване на разрешителните за лов и таксите, които плащат авджиите. В момента хората трябва да отидат първо в ловното сдружение, след това в горското. "Често се налага да плащат суми, които се превеждат по банков път, а таксите на трезорите понякога са по-големи от държавните", коментира Гогов. Според него предстои въвеждането на електронни услуги и документи и за други дейности, които се изпълняват и контролират от Изпълнителната агенция по горите. Първото от тях е електронното проследяване на дървесината и за общинските, и за частните гори. В момента само трупите, добити от държавните територии, се проследяват с електронни превозни билети.