Турия празнува!

Животът

26-10-2013, 12:18

Снимка:

Румен Скрински

Автор:

StarazagoraUtre

Всичко от Автора

Днес Православната църква почита свети Димитър Солунски, а според народното поверие светецът води със себе си зимата

В празничния ден десетки християни се стекоха в храма „Свети Димитър” в село Турия, община Павел баня, където свещеноиконом Иван Тотунов отслужи Тържествена света литургия за здраве и благоденствие на жителите на прочутото село. Храмовият празник на църквата в родното място на Чудомир събира стотици жители и гости на селището, където по традиция се освещават курбани за берекет и плодородие.
Днешният съборен ден е празник за турийци, които се веселят в компанията на Представителен фолклорен танцов ансамбъл „Детелини” и оркестър „Минерален извор” от Павел баня.  Димитровден уважиха и служители на Общинска администрация –Павел баня.
„Много специален е този ден за нас като духовни служители”, споделя презвитера Радка Тотунова от павелбанския храм „Рождество Богородично”. „Преди повече от 20 години отец Иван Тотунов участва в литийното шествие в град Солун, където има честа  да носи мощите на свети Димитър по време на празничната процесия. Ето защо традиционно на Димитровден службата се пренася в село Турия, където храмът носи името на светеца”, допълва още тя.
Село Турия е място със съхранени традиции и наред с кукерските игри на Сирни Заговезни и коледарските песни на Бъдни вечер, жителите му особено почитат храмовия си празник, който се пренася на широкия площад, под звуците на българските народни ритми.
Като управител на Солун, Димитър открито изповядва и слави християнската вяра. Недоволен от неговото поведение император Галерий го хвърля в тъмница. Преди да го осъдят, войници влезли в килията му и го убили с копие по време на молитва. Тогава християнската църква го провъзгласява за мъченик на вярата и светец, а жителите на Солун започват да го почитат като покровител на града.