Световноизвестна оперна прима търси таланти у нас

Пловдив Лайф

27-10-2013, 09:43

Снимка:

интернет, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

В Панагюрище започва международният конкурс за млади оперни певци "Елена Николай"

"Примадоната на италианското белканто", както наричат познавачите и почитателите на световното оперно изкуство мецосопраното Бруна Балиони, пристига тази вечер в София с полет от Рим в 18.00 часа. Тя идва за първи път в България по покана на оперната прима Христина Ангелакова, за да участва като почетен член на журито на Първия международен конкурс за млади оперни певци "Елена Николай" - Панагюрище 2013. Бруна Балиони ще бъде посрещната от представител на Община Панагюрище и веднага пътува за средногорския град. Конкурсът стартира утре в 12.00 часа и продължава до 30 октомври. 41 млади оперни певци от различни националности ще се борят за големия приз "Елена Николай".

Авторитетно жури от световни оперни имена: председател - Христина Ангелакова, почетен член на журито - Бруна Балиони от Италия, Дарина Такова и Калуди Калудов, диригентът Григор Паликаров ще оценяват кандидатите и ще търсят своите нови открития.

Официалната церемония по награждаването и гала концертът на лауреатите ще се състоят от 18.30 часа на 30 октомври на сцената на Театър Дом-паметник Панагюрище. Наградените млади оперни певци ще пеят под диригентската палка на Григор Паликаров в съпровод на Оркестъра на Държавна опера Стара Загора.

Ще има първа, втора и трета награди - мъже, жени, както и три специални награди - голямата награда "Елена Николай", награда за млад изпълнител и награда на публиката за изпълнение на ария или песен от български композитор.