Такса битови отпадъци влиза на сесия на ОбС

Мисия

27-10-2013, 10:55

Снимка:

община Стара Загора

Автор:

Starazagorautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Планът за квартал Бедечка отново на фокус

Октомврийското заседание ще се проведе в четвъртък

Размерът на таксата за битови отпадъци за 2014г. ще бъде разгледан в четвъртък на октомврийската сесия на ОбС Стара Загора. Предложението, което ще разглеждат общинските съветници е такса смет за гражданите да се повиши от 1,2 на 1,5 промила, а за бизнеса - от 3 на 3,5 промила.

Увеличението се налага най-вече поради увеличените разходи на Община Стара Загора. От следващата година всички общини, които нямат изградени съоръжения за третиране на битовите отпадъци, ще плащат двойно повече отчисления към екоминистерството. Заради неизграденото регионално депо Община Стара Загора ще прави отчисления от бюджета в размер на 70 лв. на тон. Строителството на депото край Ракитница ще се забави заради промяна в Закона за горите, която предвижда терен от 220 дка горски фонд от парцела да бъде закупен. Заради процедурата за закупуване, строителството на депото ще започне в началото на 2014 г.

Председателският съвет взе решение за отправяне на официално писмо до министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева за безвъзмездно прехвърляне на активите на Специализираната болница за пневмо-фтизиатрични заболявания в Стара Загора на държавата. Предложението е подкрепено от всички членове на Председателския съвет.

По време на сесията на 31 октомври ще бъде гласувано и поемането на дългосрочен общински дълг за финансиране на проект „Зелена и достъпна градска среда за жителите на Стара Загора", както и ще бъде разгледан общинския план за развитие на Община Стара Загора за периода 2014-2020 г.

Ще бъде гласувано и решението за присъждане на литературната награда „Николай Лилиев" на Виолета Бонева за значим принос към националната и международната култура. Общинският съвет ще присъди колективната награда „Икар" на отбора от Професионална гимназия „Джон Атанасов" за високи постижения в програмата „Евроскола" и представянето на България в Европейския парламент. Индивидуалната награда „Икар" ще бъде дадена на Иван Петков, възпитаник на ГПЧЕ „Ромен Ролан", випуск 2013, за постижения в международни и национални конкурси по публична реч. Към момента той е студент в специалност „Арабистика" на СУ „Климент Охридски".