Спешна помощ се вдига на бунт

Лекарите заплашват с протест

За въвеждане на правила и ясен регламент в работата на лекарите в Спешната помощ настояха участниците в Третата национална конференция на работещите в спешната помощ, която се провежда в Пловдив. Според тях секторът се е превърнал в буфер на здравеопазването, тъй като от спешната помощ се очаква да решава всякакви медицински проблеми, а не само животозастрашаващите състояния и то при силен недостиг на кадри, съобщи Радио Пловдив. От Асоциацията остро се противопоставиха и на приетия на първо четене закон за повикване на екипите с есемеси и заплашиха с протести, ако не бъдат чути.

За работещите в момента 250 екипа и 130 спешни кабинета е невъзможно да поемат денонощното медицинско обслужване на населението в страната, заяви председателят на Асоциацията на работещите в спешната помощ д-р Десислава Кателиева. Според нея добър вариант е неотложната помощ да премине към здравната каса, която да организира кабинетите си за прием на пациенти, които не са спешни случаи. Д-р Кателиева заяви, че и в новата стратегия за спешната помощ липсват ясни правила за спешността, което създава много проблеми.

Заместник-председателят на БЛС д-р Кирил Еленски определи като безумие опитът да се вкара конфликт между двете съсловни групи – на спешната и на първичната помощ, поради това че политическите проблеми не са решени. Като основен проблем на работещите и в двете звена - на спешната и на неотложната помощ, той подчерта неясният статут и ниското заплащане.