ФренСКИ проект в Рила за 550 млн. евро

Най-доброто от печата

28-10-2013, 05:50

Снимка:

© Капитал Daily

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Това ще е изцяло нов мегакурорт между Сапарева баня и самоковското село Говедарци, което ще включва ски зона, аква център, голф игрище и др

Френско-българският проект "Дестинация Рила" единствен отговаря на описанието на зам.-министъра на икономиката Бранимир Ботев за чакана рекордна инвестиция. Той разказва за чужд инвеститор в планинска зона с намерение да инвестира близо 650 млн. евро, но отказва да обяви име.

Проверка на "Капитал Daily" показа, че става въпрос за изцяло нов мегакурорт между Сапарева баня и самоковското село Говедарци, което ще включва ски зона, аква център, голф игрище и др. Инвеститори в него са френската хотелиерска група Accor, международният оператор на ски курорти PGI Management, българското строително дружество "Маркан" и други.

Идеята е в съвсем начален етап и още няма реално внесен проект за разглеждане от държавни институции.

Какво е "Дестинация Рила"

"Дестинация Рила" представлява мегакурорт върху 55 хил. дка, който трябва да се изгради между Сапарева баня и самоковското село Говедарци. Основните партньори в проекта са френската група Accor, която е най-големият хотелски оператор в Европа, компанията PGI Management, която управлява ски курорти в Европа, Азия и Южна Африка, българската строителна група "Маркан", съобщиха за "Капитал Daily" от обслужващата проекта PR агенция "Хавас".

Сред партньорите са още Schneider Electric, както Cluster Montagne - асоциация, обединяваща големите планински инвеститори във Франция.

Пряко участието си в проекта пред "Капитал" са потвърждавали и от Accor, и от "Маркан". Двете фирми вече имат първия си завършен проект в страната - миналата година беше завършен хотел под бранда Novotel, в който българската компания инвестира 22 млн. евро.

Планираната инвестиция е за рекордните 550 млн. евро (по информация от самите инвеститори), което би направило "Дестинация Рила" най-големият туристически проект, реализиран някога в България. Към момента за подготвителни дейности са вложени около 1 млн. евро.

Концепцията предвижда изграждането на ски център със 155 км писти, аква център, голф център, както и 80 други видове занимания за туристи. Местата за настаняване ще бъдат разположени в отделни селища, като се предвижда изграждането на хотели между две и пет звезди. Целта е курортът да работи през всички сезони и да посреща над 200 хил. посетители годишно. За сравнение - във всички ски курорти в България почиват около 330-350 хил. туристи на година.Инвеститорите предвиждат в курорта да бъдат въведени и първите в България car free (без автомобили - бел. авт.) зони.

Според инвеститорите в бъдещия курорт ще се открият над 8 хил. работни места. По план "Дестинация Рила" трябва да бъде изграден за шест години, като това ще се случи на два етапа. Първият ще отнеме 4 години, а вторият - две.
 

Общините казаха "да"

Проектът "Дестинация Рила" е представен в началото на годината на общините Сапарева баня и Самоков, на чиято територия би трябвало да се реализира. По неофициална информация инвеститорите са потърсили първо мнението на местните власти, преди да представят плана за бъдещ мегакурорт пред държавните институции. От протокол на заседание на общинския съвет в Сапарева баня от края на януари се вижда, че е приета декларация за подкрепа на проекта и той е допълнен в стратегическия план за развитие на региона. Подобни действия предприема и общинският съвет на Самоков, който също одобрява изграждането на курортния комплекс и упълномощава кметът и председателят на съвета да работят по него.

По неофициална информация представители на двете общини са били на посещение във Франция, където са провеждали срещи за мегапроекта и са разглеждали местни ски курорти.

Инвеститорите са представили идеята си и пред Агенцията за инвестиции, потвърдиха самите те. Вчера пред "Капитал Daily" обаче наскоро назначеният директор на институцията Светослав Младенов съобщи, че няма информация подобен проект да е постъпвал за разглеждане официално или да кандидатстват за клас инвеститор.

Явно среща с инвеститорите е имал и зам.-министърът с ресор туризъм. "Има изключително голям проект, който е на път да се случи в България и който би бил най-големият изобщо в Източна Европа в туризма." Това казва в интервю за в. "24 часа" в петък зам.-министърът на икономиката Бранимир Ботев. Той не дава пояснения кой е инвеститорът в проекта и къде ще бъде той, но уточнява, че става въпрос за вложение от 650 млн. евро и че проектът е планински.

И други проекти в района

"Дестинация Рила" не е първият проект за голям курорт в тази част на планината. През годините са представяни още няколко различни идеи, които обаче не са стигали до реализация. Така например на територията на Сапарева баня има проект за изграждане на курортно селище, наричано от медиите "Супер Паничище", срещу което обаче възразяват природозащитни организации. Проектът включва хотелска част с 5 хил. легла и ски център "Паничище - Езерата - връх Кабул".

В района на Самоков пък бе представян проектът "Супер Боровец", чиято първа копка бе направена при правителството на Симеон Сакскобургготски, но към днешна дата е замразен. "Супер Боровец" включва изграждането на мащабен ски център, хотелски бази, басейни, голф игрища, ледени площадки и др.

Дотук най-честата причина за неслучването на проектите бяха две - или липса на финансиране, или желания за строителство в неразрешени зони. На тази ранна фаза обаче за френския проект е рано за прогнози дали ще се случи.