Вечните "Хъшове" отново ни завладяват на сцената

Афиш

28-10-2013, 10:52

Автор:

Миролюба Евтимова

Всичко от Автора

Постановките са на 31.10., 16.11. и 28.11.

Ходи Ви се на театър? Постановката, която не бива да бъде изпускана и която продължава да изумява публиката, е "Хъшове".

Талантливите артисти, които излизат на сцената, за да ни разкажат историтята на българските революционери, са Валери Йорданов, Руси Чанев, Валентин Ганев, Рени Врангова, Валентин Танев, Захари Бахаров, Пламен Пеев, Теодор Елмазов, Евгени Будинов, Деян Ангелов, Дарин Ангелов, Даниел Ангелов, Христо Петков, Иван Юруков, Деян Донков, Сава Драгунчев, Виктор Танев, Христо Терзиев, Васил Драганов, Дани Рашев, Василена Гецкова, Елисавета Господинова и Владислава Николова.

С пиесата "Хъшове" започват преди повече от век – през 1904 г., представленията на Народния театър. С "Хъшове" през 1954 г. се чества и 50-годишнината му. През юбилейния стотен сезон (2004–2005) безсмъртната творба на Вазов е отново на сцената му, вече в адаптация и постановка на Александър Морфов.

Те са немили и недраги, но не отчаяни, скитници и голтаци, а горди и свободолюбиви; нехранимайковци – за еснафите, герои – за потиснатите и унижените. На сцената в чуждоземния град хъшовете възторжено разиграват своя самодеен спектакъл – генерална репетиция за истинския, този, който ще последва. Спектакълът, в който немилите и недрагите ще намерят смъртта си и заедно със свободата за сънародниците си ще извоюват свободен терен и за довчерашните черни души – гешефтарите и спекулантите.

Спектакъла е с многобройни български и чужди награди и не случайно продължава да се играе повече от 8 години.

"Неслучайно за първи път от сякаш един век насам голямата зала на националния ни театър се оглася от възторжени викове „Да живее България!". При това без да прилича на митинг", пише в."Сега" в отизивите си. Отидете и се убедете.