Нов паяк ще шета по бургаските улици

Старият бил вече амортизиран, освен това бил с ограничени технически параметри - неможел да пренася големи возила

Община Бургас иска да  закупупи нов репатриращ автомобил. Това искане вече е оформено в докладна записка и ще бъде гласувано на предстоящата сесия на местния парламент в града. Понастоящем тя разполага с три паяка. Два от тях са закупени след проведени обществени поръчки през 2008 г. Третият е с най-голям стаж и няма капацитет да вдига големи мощни автомобили, което се приема от някои хора и като дискриминация спрямо по-малките превозни средства. Именно той трябва да бъде заменен с нов.

Бургаските паяци работят в непрекъснат режим, като приоритетно следят за свободното движение по основните пътни артерии, конфликтните точки и маршрутите на обществения транспорт.

Ежедневно се контролират  и неправилно паркирали автомобили  в комплексите и кварталите на града. Когато се налага, паяците оказват съдействие на общински структури при извършване на строително-ремонтни дейности, при озеленителни мероприятия, помощ и съдействие на органите на МВР, държавни и правителствени служби.

Всичко това се отрази на тяхната амортизация и ремонтните дейности зачестиха. Нееднократно са подменяни компоненти от ходовата част на съответния автомобил, както и на повдигателния кран.

Другите големи общини в България разполагат с по-голям брой репатриращи автомобили, което им дава възможност за по-добро разпределение на работния процес, по-добро обслужване и ремонти по тях. Те имат и коли в резерв, които помагат при внезапна повреда, изискваща по-продължителен ремонт или необходимост от доставяне на съответната резервна част или детайл.

Изброените причини дават основание на община Бургас да поиска закупуването на още още един репатриращ автомобил за нуждите на града, допълват от местната администрация.