Протестът на фермерите се отлага. Чакат среща с Орешарски

Животът

29-10-2013, 06:30

Снимка:

Интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Животновъдите отменят протеста, но остават в стачна готовност

Животновъдите дадоха срок на правителството да им изплати 70% от националните доплащания за глава добитък. Миналата седмица те се заканиха да блокират днес магистрала "Тракия" при село Труд. Протестът обаче се отлага, защото фермерите очакват среща с премиера Пламен Орешарски.  В зависимост от хода на разговора ще решават допълнително дали ще протестират. Въпреки отмяната днес, те остават в стачна готовност.

Вчера животновъди от всички браншови организации проведоха многочасова тежка среща в Министерството на земеделието и храните, където категорично настояха обещаните субсидии за глава животно да им бъдат изплатени. В дискусията участваха министърът на земеделието проф. Димитър Греков, зам.-министрите Явор Гечев и Бюрхан Абазов, както и изпълнителният директор на ДФЗ Васил Грудев.

След срещата на министър Греков с представители на животновъдни асоциации, е съобщено, че са използвани всички налични ресурси, за да се разплатят 30 219 000 лв. на говедовъдите и 14 551 986, 85 лв. за овце-майки и кози-майки от националните доплащания.