„Тъжните славеи на Русия”

Стара Загора Лайф

29-10-2013, 09:30

Снимка:

slovo.bg

Автор:

StarazagoraUtre

Всичко от Автора

Стиховете на осем руски поети ще прозвучат в оригинал и превод на 30 октомври от 18.00 часа в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески".

Премиерата на книгата „Тъжните славеи на Русия" е посветена на 4 ноември - Ден на народното единство на Русия и е съвместна инициатива на НЧ „Николай Лилиев" и Сдружение „Руски клуб" Стара Загора.
Преводите на лиричните откровения на първия руски нобелов лауреат Иван Алексеевич Бунин, С.А.Есенин, А.А. Ахматова, Д.С.Мережковски и др. са дело на поета Стойчо Маджарски и неговата дъщеря Живка Стойчева. Те ще бъдат съпроводени с изпълнения на мелодични руски романси на китара.
Подборът на включените в сборника автори не е случаен. Общото между тях е, че всички са трагично загинали млади таланти, някои от тях емигранти, а други в родината си са били подложени на изолация, по-страшна от изгнаничество.
Стойчо Маджарски е автор на 20 книги, предимно поезия. На 33 години той заминава за Коми и остава в плен на снежната руска тайга 18 години. Освен блестящ журналист, брилянтен майстор на поетичното слово и изящен автор на проза, Маджарски е и ценен преводач от руски и френски език. Носител е на Златен възпоменателен медал от Москва за преводите си на Есенин.