Преглед на добричката преса

Мисия Добрич

29-10-2013, 08:34

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

„Условна присъда за лихварка, раздавала кредити”, четем в днешното издание на вестник „Нова добруджанска трибуна”. На 3 месеца условно с 3 години изпитателен срок е осъдена 43-годишна лихварка от село Карапелит, Добричко, са съобщили от пресцентъра на Окръжния съд в Добрич. Присъдата на Галинка П. Ж. е определена, след като тя е сключила с прокуратурата споразумение за решаване на делото й в наказателното производство.

„Съдят дуо, откраднало 6 тона царевица”, съобщава всекидневникът. За днес в Районния съд в Добрич е насрочено наказателно дело срещу 20-годишния П. В. К. и 31-годишния Ст. А. Н. от гр. Балчик. Двамата са обвинени, че за времето от 22 до 25 септември 2013 г. от земеделска нива в землището на с. Соколово с лек автомобил „Ситроен Ксантия” и нерегистрирано ремарке са откраднали 6 тона царевица на кочани.

 „29 октомври – Ден на бесарабските българи”, печатното издание посвещава цяла страница на тази тема. На 29 октомври през 1838 година се освещава храм-паметника ”Свето Преображение Господне” в Болград, Южна Русия, сега в Украйна. Тази българска светиня е построена с труда на близо 10000 българи и с техни средства в продължение на пет години - от 1833 до 1838 година.

Проектът на този храм-паметник е изготвен от известния руски архитект Аврам Ив. Мелников. Този храм е вторият по големина след Исакиевски събор в Петербург, припомня изданието.

 „Воня на оборска тор покри Добрич”, съобщава на първа страница другият регионален вестник „Добруджанска трибуна”. Нетърпимата миризма е покрила добруджанския град през целия ден вчера. От общинската екоинспекция са обяснили, че причина за това неудобство е торенето в земеделски ниви в близост до града. Става дума за района на селата Врачанци и Дончево.

„Добрич ще бъде домакин на имиджов туристически форум”, съобщава печатното издание. Форумът ще се проведе на 31 октомври и 1 ноември в парк хотел „Изида”.

Организиран е от Община град Добрич по проект „Пъстрото лице на Добруджа”. Ще бъде представен разработеният нов регионален туристически продукт на общините Добрич, Балчик, Каварна и Добричка. За участие в събитието се очакват да пристигнат от страната и чужбина повече от 20 представители на туроператори и туристически агенти, представители на туристическия бизнес, неправителствени организации, занимаващи се със свързани с туризма дейности, които ще могат да получат достъп и да ползват разработения нов продукт. „Договор за сътрудничество подписаха военноинвалидите от Добрич и Констанца”.

10-членна делегация от добричките структури на съюзите на военноинвалидите и сержантите от запаса и резерва и на ветераните са посетили румънския град Констанца. Повод е било честването на Деня на румънската армия – 25 октомври. Честването се е състояло на Военното гробище в Констанца.

Прегледът на печата е на агенция „Фокус”.