Потресаващо! Вандали крадат части от паметника на Левски

Мисия София

29-10-2013, 10:37

Автор:

Мирослава Александрова

Всичко от Автора

Столична община се бори с набезите

Столична община ще даде между 30 и 40 хиляди лева, за да възстанови щетите от апашките набези срещу паметника на Васил Левски.

Очаква се доклад на СОС, от който да стане ясен точният размер на сумата. Само за последните две седмици крадци задигнаха посред бял ден от части от красивите френски фенери, грифоните в основата на светещите стълбове и металните орнаменти.

Откраднатите железни елементи вероятно вече са в някой от многото незаконни пунктове за старо желязо. Не е ясно откога са започнали набезите. Чак след като кражбата стана обществено достояние, съответните органи се задействаха и направиха комисия за опис на изчезналите части.

Според експерти от Музея за история на София паметникът не се нуждае от основен ремонт. Въпреки ще монумента е "опоскан", негови основни части не са засегнати. Гранитната и металната част обаче ще бъдат почистени по три начина – ръчно, с пясъкоструйка и с химикали за добро съхранение.

Занапред ще има и охрана от 4 камери, които ще бъдат монтирани около паметника. За да бъдат озаптени вандалите, светинята ще бъде наблюдавана денонощно.