Пробация за мъж, наръгал бургазлия с 20-сантиметров нож

Животът

29-10-2013, 12:14

Автор:

Ния Русалиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ученик кла приятел! Младежът бере душа след 10 удара с нож

Нападателят трябва да положи и 300 часа общественополезен труд

Пробация и 300 часа общественополезен труд е наказанието за мъж, който преди 3 години наръгал таксиметров шофор с 20-сантиметров нож. Пострадалият Румен Златев от Бургас разказа, че на 6 февруари 2010 година посетил квартално заведение с приятел, за да пийнат.

През деня отбелязали 40 дни от смъртта на близък.

На съседната маса също с компания седял Васил, човекът, който малко по-късно го нападнал. Не след дълго между двете компании започнали пререкания и мъжете излезли навън да се "разберат".

"Той излезе с 20-сантиметров, че може и по-голям нож. Острието само беше 20 сантиметра. Точно на вратата ме намушка. Приеха ме по спешност, целият ми корем беше отворен", разказва бургазлията.

Година след инцидента Румен няма информация как е наказан нападателят му. Знае само, че делото е заведено за нанасяне на средна телесна повреда. През март 2011-а пострадалият търси наблюдаващия прокурор. Разбрал, че е направено споразумение. За него научил три-четири месеца по-късно.

"Разбрах, защото ходих да питам. Ако не бях питал, можеше да разбера и две години по-късно", обяснява Румен. 

Наказанието за нападателя е 1 година и 8 месеца пробация и 300 часа общественополезен труд. Румен смята, че обвинението е трябвало да бъде не за средна телесна повреда, а за "опит за убийство".

"Всички събрани доказателства са сочели, че е извършена средна телесна повреда. Затова и съм повдигнала такова обвинение и съответно след докладване на делото съм преценила, че са налице предпоставките за приключването му със споразумение", обясни прокурор Красимира Кателиева. 

Пострадалият недоволства и от това, че не е получил призовка, за да присъства на делото.

35-годишният таксиметров водач не иска да заведе граждански иск за обезщетение, защото не вярва в справедливия изход от ново дело. Смята, че законът трябва да бъде променен така, че съдът да чува и версията на пострадалите.

"Не съм единственият, няма и да съм последният. Трябва да чуят мнението и на пострадалите, а те са се споразумели. Всеки може да вземе един нож и да мушка, при условие, че дават само 300 часа общественополезен труд ще продължават да умират хора", казва Румен.

Източник: Нова телевизия