Остри спорове в ОбС за дофинансирането на ОП "Транспорт"

Мисия Бургас

29-10-2013, 13:42

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Варненец плаши с убийство шефката на ОбС Бургас

Съветниците пак в схватка за 150 хил. лв и за Чарлз Дикенс

Заложените средства за дофинасиране на Общинско предприятие „Транспорт“ в докладната на кмета Димитър Николов за извършване на вътрешно компенсирани промени в капиталовата програма на общината предизвикаха най-остри спорове и дискусии по време на днешната сесия на общинския съвет.

Спорната точка 8 беше разисквана повече от час и половина. Според подготвените промени в докладната се предвижда за новосформираното предприятие да бъдат отпуснати още 150 000 лв.

В тези средства влизат разходите за велосипедите, новите на табели за синята зона и другите дейности от звената. Срещу сумата категорично се обявиха съветниците от НФСБ и БСП. Аргументите бяха, че няма логика най-печелившото общинско предприятие да бъде дофинансирано.

Оказа се, че приходите в ОП Транспорт за годината за 1.6 млн. лв. Водачът на социалистите Евгени Мосинов поиска разяснение и обосновка на причината за увеличението на парите.

Той настоя за информация колко са временно свободните средства от такса битови отпадъци и къде ще бъдат пренасочени.

Заместник-кметът по финанси Красимир Стойчев обясни, че става дума за между 6 и 7 млн. лв., които да се използват за оперативни програми. Точката да бъде отложена, докато не бъде докладвано за всички допълни средства, поиска пък националистът Георги Дражев, но предложението беше отхвърлено. 

Наложи се кметът Димитър Николов да пояснява пред съветниците, че приходите в ОП "Транспорт" не се разходват от предприятието, а влизат в общия бюджет на общината, защото предприятието не е първостепенен разпоредител на тези средства.

След бурни дебати и коментари докладната беше приета. Тя предвижда и още 170 000 лв. за осветление и 130 000 лв. ремонт за пътна мрежа.