Разпределиха търговските маси в новия градски пазар

Ще регламентират равноправни условия за всички наематели

Общо 179 бяха подадените заявления за участие в проведения от Община Стара Загора жребий за разпределяне на търговските маси след проведения ремонт на централния градски пазар.

Всички участници са приели предоставените им от жребия позиции, съобщиха от общинския отдел „Стопанска политика“. За обявените 45 двойни маси участваха 91 кандидати, а за 88-те маси с 1 наемател кандидатстваха 88 фирми и земеделски производители от региона. От общо 220 маси, които бяха разположени на това място от стария пазар, сега са разположени 133 маси, но с почти двойно по-голям размер.

За наем месечно търговците ще плащат 52 лева за 1 кв.м търговска площ. Срокът на договора за наем е фиксиран на 1 година, а разходите за комунални услуги - ток, вода и газ, ще се заплащат от наемателите, разпределени между тях.

Според общинската администрация, желанията на тези, които работят на пазара, са удовлетворени в максимално възможната степен, а най-важното е, че Стара Загора има нов модерен градски пазар.

Реконструкцията му, извършена за първи път у нас по инициативата „JESSICA”, приключва до края на седмицата. Той е напълно обновен и с модерен европейски вид. Красивото съоръжение, на което вече предричат бъдеще на туристическа атракция в града, ще бъде открито до дни, а стойността на проекта е 2.7 млн. лева.

В четвъртък тази седмица, на редовното си 26-то заседание, Общинският съвет на Стара Загора ще гласува нова Наредба за пазарите на територията на общината. Ще бъдат регламентирани равноправни условия за всички наематели, лоялна конкуренция между тях, оптимална организация на търговската дейност, както и защита правата на потребителите.