Почина основателят на детския радиохор към БНР

Животът

29-10-2013, 21:19

Автор:

Мирослава Александрова

Всичко от Автора

Поклон пред акад. Христо Недялков

След кратко боледуване днес, на 81 години, почина академик Христо Недялков – основател и главен диригент на Детския хор на Българското национално радио.

Акад. Недялков е възпитаник на Българската държавна консерватория. През 1960 г. основава Детския радиохор към БНР и в продължение на петдесет и три години е негов главен диригент.

Съставът е представял България, като триумфира на редица международни културни форуми, фестивали и конкурси, концертира в над тридесет страни на четири континента. Под палката на акад. Недялков, Детският хор на БНР е гастролирал в най-прочутите концертни зали на най-големите градове на Европа, Америка, Азия и Африка.

От десетилетия Христо Недялков има своя голям принос в изграждането на националната ни култура, в популяризирането на българското музикално и хорово изкуство по целия свят.

Акад. Христо Недялков е носител на множество български държавни отличия, между които орден „Стара планина” І степен. Награден е с най-високия почетен знак на БАН – „Марин Дринов” на лента, със Златна и Кристална лира на СБМТД. Маестрото е лауреат на абсолютни, специални, първи награди, награждаван е със златни медали и дипломи за изключителни художествени постижения на много национални и международни хорови конкурси и фестивали. Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ го удостои с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ за високите му творчески постижения в развитието и популяризирането на българската култура, за безспорните му заслуги за развитието на хоровото дело в национален и международен мащаб, за приноса му като композитор на едни от най-обичаните и популярни детски песни и пиеси за детски хор.

Опелото ще се състои на 1 ноември от 11:00 ч. в катедрален храм „Св. Неделя“, София.

ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА НА МАЕСТРОТО!