Севастийският митрополит Теодосий в Стара Загора

Стара Загора Лайф

30-10-2013, 09:00

Снимка:

Община Стара Загора

Автор:

StarazagoraUtre

Всичко от Автора

На 01.11.2013 г. от 9.00 ч. Негово Високопреосвещенство Севастийският архиепископ Теодосий ще отслужи съвместна литургия с НВП старозагорския митрополит Галактион в храма „Св. Теодор Тирон“, по повод 91-та годишнина от кончината на митрополит Методий Кусев, чийто гроб се намира в съседство.

В 12.00 ч. в зала „П.Р. Славейков“ в община Стара Загора митрополит Теодосий ще изнесе лекция на тема „Положението на християнското население в държавите от „арабската пролет” и по-специално – в Сирия“.
Митрополитът на Севастия в Православната църква на Йерусалим Теодосий (Аталла Хана) е вторият палестинец, който заема позицията на архиепископ в историята на диоцеза. Православната църква на Йерусалим е най-старата християнска и православна църква в света. Севастийският архиепископ Теодосий  от Православната църква на Йерусалим е роден през 1965 г. в Раме (Горна Галилея) със светското име Атала Хана. Изучава теология в Йерусалим и Гърция. През 2001 г. става говорител на Православната патриаршия на Йерусалим. Международно известен с активната си защита на палестинската кауза, заради която е бил арестуван от израелската окупационна власт. Той е доктор хонорис кауза на Богословския институт в София.