Виетнам изнася риба за Европа през Бургас

Мисия Бургас

30-10-2013, 06:31

Автор:

Ния Русалиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ето я новата морска гара в Бургас

Страната ни може да предостави изгодно терен за целта в една от икономическите зони край родните пристанища

Виетнам може да изгради логистична зона край Бургас, в която да обработва и изнася риба и рибни продукти за Европа. Страната ни може да предостави изгодно терен за целта в една от икономическите зони край родните пристанища. Това е стана ясно след срещата на президента Росен Плевнелиев и министър председателя на Социалистическа република Виетнам Нгуен Шинх Хунг, пише в. "Стандарт".

Другият вариант за изграждането на зоната е Варна, но по-вероятно е това да се случи край Бургас заради създаденото съвместно дружество с общината – "Индустриален и логистичен парк - Бургас" АД. В него държавната фирма има 51%-ово участие, което дава възможност за по-нататъшни инвестиции. Зоната се намира на 4 км от пристанището и на 10 от летището на Бургас и само на 2 от магистрала "Тракия".

Президентът Росен Плевнелиев сам се убеди в качеството на рибните продукти във Виетнам, тъй като бе нагостен с 12-степенно меню, включващо риба, скариди, омари и калмари при посещението си в най-известната забележителност на азиатската държава уникалният залив Ха Лонг.

Един от близо 3 000-те острова, които изникват от водите на Източно виетнамско море носи и родно име – "Орфей". Късчето земя бе кръстено на митичния тракийски певец през 2009 г. по време на посещението на българския президент Георги Първанов. Коя точно планина, издигаща се от морето е Орфей обаче не бе посочено на президента Плевнелиев по време на обиколката му в залива. За сметка на това домакините му показаха най-впечатляващата пещера в района – "Райския дворец", която напълно заслужава името си.

Добрите взаимоотношения между България и Виетнам тепърва ще се развиват, а стокооборота ще нараства, категоричен бе след първите два дни на държавното посещение в азиатската страна Плевнелиев. Той заяви, че българите имат добра репутация и в държавата все още се помнят над 120-те обекта, изградени от родни строители, както и помощта оказвана от нас за извоюване на независимостта и модернизация на страната.

Анексът за нова икономика дава големи възможности за бизнес между двете държави, като тепърва предстои изготвянето на екшън план с конкретни мерки, чието изпълнение ще се следи от конкретен икономически зам.-министър, обясни Плевнелиев. В делегацията на президента представител на кабинета е зам.-министърът на външните работи Ангел Величков.

Страните ни могат да си сътрудничат в три бизнес направления, обясни Плевнелиев. Вече е заявен интерес от бизнесмени в делегацията на държавния глава за инвестиции във Виетнам в областта на изграждане на екоинсталации за преработка и рециклиране на отработени масла, в минната промишленост, построяване на родна фабрики за текстил, в хранителната и фармацефтичната индустрия. Второто направление за сътрудничество между български и виетнамски компании са съвместни проекти отново в областта на текстилната промишленост и фармацията, строителството и военната промишленост, в която можем да си партнираме за модернизация на руското въоръжаване и доставка на оръжие.

Третото направление са чисто търговски сделки – като изграждането на логистичен парк у нас за преработка и износ към Европа на риба и рибни продукти, внос във Виетнам на родна козметика, розово масло, кисело мляко и вина.