Защо има смисъл да ставаш по-рано

Животът

30-10-2013, 07:22

Снимка:

Интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Успиването води до лошо настроение

Да се успиваш рано сутрин не е просто кофти за кариерата ти (да, закъсненията ти се забелязват от шефовете), но също така атакуват и настроенията ти. Може би заради това днес си станала накриво, не заради друго. Тези ефективни тактики помагат – дори и поспаланка, която не може да отлепи глава от възглавницата може да се превърне в рано пиле.  

Първо трябва да разбереш, че трансформацията ти в ранобудница не е въпрос само на точна и шумна аларма, но и на добра организация и на няколко дребни поправки в навиците ти. Затова по-добре не подминавай следващите редове. Че току-виж заради сънливия си нрав да си развалиш работната среда...

Настрой алармата на вътрешния си часовник

Да си настройваш алармата на мобилния с час по-рано е твърде голямо издевателство над организма ти, така че започни с нещо по-човешко. Например, да ставаш с 10 минути по-рано от обичайното. Важното тук е като чуеш алармата да не бързаш да я изключваш с успокоението, че имаш време. Намериш ли волята да го сториш, скоро ще свикнеш и дори сама ще започнеш да се будиш.  

Организирай всяка минута след събуждането

Ние жените имаме навика да продължаваме да спим дори, когато сме будни и така да губим още ценно време. Този недостатък обаче често ни излиза през носа, защото прецаква останала част от деня ни. Така че, щом си надигнеш дупето от леглото, не се моткай, а стриктно организирай всяка минута. Погрижи се за облеклото, грима и закуската си. И ще видиш как всичко останало през деня ще се нареди от само себе си.

Пий кафето си около 10 часа

Взимай дневната си доза кофеин възможно най-скоро след като отвориш очи. Така той ще започне да действа след половин час и ще се задържи в тялото ти през целия следобед, когато обикновено ранобудните се чувстват най-изморени. Старай се само това да става около 10 ч сутринта, за да може когато дойде време за сън, кофеинът вече да е извън тялото ти.

Ходи на фитнес след работа

Експертите са убедени, че сутрешната гимнастика е страхотен начин да събудиш тялото си. Ние обаче смятаме, че физическото натоварване след работа е по-полезно. Обикновено три-четири часа след фитнес тренировка телесната температура започва да пада. Така тя съобщава на мозъка ти, че е време за сън. Ако спортуваш сутрин, мозъкът ти ще получава този сигнал за сън следобед и ще обърка ритъма ти. Ако обаче правиш това около 17,30 ч, всяка вечер ще заспиваш като по часовник.

Подбирай вечерята си

Храните, които съдържат микс от протеини, въглехидрати и калций – като пълнозърнестия хляб и млечните изделия – помагат на организма ти
да се отпусне и да заспи. Ако час преди да си легнеш, хапнеш малко овесени ядки например, не само че по-бързо ще се пренесеш в света на сънищата, но и ще си починеш по-пълноценно и ще се събудиш по-бодра на следващата сутрин.