Липсва важно онко лекарство, алармират лекари в Пловдив

Мисия Пловдив

30-10-2013, 09:53

Снимка:

Интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Медикаментът се прилага за лечение на мозъчни метастази при солидни тумори

„От месеци в България липсва медикаментът BICNU amp. (carmustine)“, алармира медиите д-р Велко Минчев, началник отделение „Медицинска онкология“  в „Централ Онко Хоспитал“ – Пловдив.

„Медикаментът се прилага за лечение на мозъчни метастази при солидни тумори, 1 път на 6 седмици. Препаратът  няма алтернатива“, подчерта лекарят. Д-р Минчев обясни, че от началото на септември наличността му в клиниката е изчерпана, а онколози от други болници в страната се оплакали, че го нямат от 5-6 месеца.

Специалистът посочи, че последствията от прекъсването на приема на BICNU са трагични. Състоянието на болния се влошава, заболяването напредва към летален изход. Някои от пациентите си доставят медикамента от Украйна, Германия, Турция. „Но това е рисковано, тъй като BICNU трябва да се пренася и съхранява при специални условия - при температура от 2 до 8 градуса“, предупреждава д-р Минчев. „Проблемът е голям и не знаем към кого да се обърнем, след като медикаментът го няма на пазара“, споделя фармацевтът Диляна Иванова, управител на болнична аптека към клиниката.

Фирмата, която е пълномощник и доставчик за България, пише в официално писмо до болницата от 16.10.2013 г. следното: „През летните месеци се появи дефицит на продукта в световен мащаб, поради проблеми с производството на разтворителя към активното вещество.“ 

В тази патова ситуация и онколози, и фармацевти, се чудят как и кой може да разреши проблема с липсата на това важно лекарство. Надяват се Министерството на здравеопазването да помогне.