В Бургаско недостиг на учители за целодневното обучение

Мисия Бургас

30-10-2013, 11:39

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Шефът на инспектората е категоричен, че няма да допусне закриване на паралеки заради кризата

Осезателна липса на квалифицирани педагози се е усетила в училищата в Бургаска област, след решението на Министерски съвет да въведе целодневна организация на обучението в училище до четвърти клас.

Това сподели за Burgasutre началникът на Регионалния инспекторат по образование в Бургас - Георги Даутев.

Според него за първа година в града се усеща подобна криза за кадри. Това е наложило в някой по отдалегени райони да бъдат използвани пенсионирани педагози или такива без нужната квалификация.

В по-слабонаселените и бедни общини пък за занималните се прилагало сливане на групите и така в една група влизали деца от 1 и 5 клас да се подготвят заедно.

"В училищата в центъра на града - няма проблем. Но в периферията той се усеща осезателно.

Въпреки трудностите обаче до момента в областта сме успели да разкрием близо 600 занимални за съответните паралелки в училище", обясни още Даутев.

Освен кризата с кадрите по време на разкриването на тези занимални възникнал и друг проблем - материално техническата база за следобедното обучение на малките. 

"Най-отговорно заявявам, че към момента в град Бургас и общината няма проблем по отношение на кадровото обезпечаване.

До някъде по места остава въпросът с материалната база и съотношението брой паралелки и брой занимални, но училищата намират алтернатива. Най-важното е заради материалната база да не бъдат закривани паралелки и до момента нямаме такъв случай и няма да допуснем да има”, категоричен е Даутев.