Окупаторите от БСУ: Нямаме искания, надяваме се на по-добро бъдеще!

Нека канализираме общата си енергия в създаването на една прозрачна, некорумпирана държава, а не просто да сваляме и заменяме един безсмислен режим с друг, казват те

Вярваме, че в тъмни времена, когато има високи нива на обществена несигурност, един от многото дългове на всеки човек, е да подеме битка. Нашата битка е за прозрачност в управлението не само на държавата, но и на нейните ВУЗ-ове, включително и частните. Това е битка за едно по-добро бъдеще. Далеч сме от мисълта, че всички студенти на Бургаския свободен университет застават зад каузата „окупирай”, но сме убедени, че всички са „ЗА” едно по-добро бъдеще.

Това написаха в своя позиция студентите от Бургаския свободен университет, които вчера следобед се присъединиха към "ранобудните" и окупираха една от залите в частния бургаски ВУЗ.

Според тях реформа в образованието не е правена, а от такава има спешна нужда.

"Усещаме го ние – децата на децата на прехода. Реформите обаче не започват от политическия елит. Те започват от обществото, от което се ражда така нареченият политически елит. Започват от студентите, които най-чисто виждат пробойната в образователната система, ширещата се шуробаджанащина и закостенялото мислене, че всичко се прави само с пари (без значение чисти или мръсни). 

Ние, в ролята си на студенти с мнение, окупирахме зала 222 на БСУ. Ние не държим университета като заложник. Ние нямаме искания, които, след като бъдат одобрени, ще престанем да окупираме.

Ние изразяваме съпричастност по един интелигентен начин чрез уъркшоп в окупираната зала, с много дебати и споделени мисли и надежда за едно по-добро бъдеще за всички, които днес са студенти, а утре – кой знае, може би чистачи, а може и министри", убедени са студентите. 

Те са убедени, че трябва да се борят за себе си и по-доброто си бъдеще, защото никой няма да им го поднесе наготово.

"Да превърнем държавата ни в нещо, с което биха се гордели децата ни. Заедно да обърнем негативността в положителност, започвайки оттук – от окупирането на нашите университети по един интелигентен начин.

Но нека канализираме общата си енергия в създаването на една прозрачна, некорумпирана държава, а не просто да сваляме и заменяме един безсмислен режим с друг.

Битката тепърва започва, нашата битка, на нас, младите. Ако не си помогнем сега, то кога?", убедени са студентите. Те завършват обръщението си с емблематичните думи на Апостола на свободата: "Защото ако загубим, губим само себе си, но ако спечелим – печели цяла България."