Мият Левски и Ботев от тепето (СНИМКИ)

Мисия Пловдив

30-10-2013, 13:39

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

"Чистота" в нова война с графитите

За пореден път неизвестни графитаджии са изпонашарили сградата на пловдивското певческо дружество „Ангел Букорещлиев” на Дановия хълм.

В началото на юни, след подаден от колектива на дружеството сигнал, пребоядисахме цялата сграда, после още няколко пъти отстранявахме нови „рисунки” върху обновената фасада, а сега пак е както преди, възмути се директорът на ОП "Чистота" Иван Стоянов. Според него стопаните на така наречената розова къща също трябва да проявят съпричастност към нейното опазване.

От “Чистота” припомниха многото работа по отстраняване на графитите:

Почистени бяха къщи в Стария град, училища, подлези, обществени  сгради. Само преди дни бяха премахнати шарениите от сградата на Народната библиотека „Иван Вазов” и от Панаирния мост.

Никой няма право да драска върху чужда собственост и заради това отричаме всякакво поощрение на графитаджиите. Който се има за творец, да си купи платно и там да рисува, пък дори и да си продава после творбите, ако някой ги харесва, допълни Стоянов. 

Недопустимо е да се „рисува” по скалите на защитените пловдивски тепета, пък било то и образите на Левски и Ботев или на други достойни българи. Не живеем в праисторическата епоха и не приемаме никакви скални рисунки. Не може със съзнание от неолита да станем европейска столица на културата през 2019 г., подчерта Стоянов.

Въпреки че ще е трудно, общинското предприятие е готово да изчисти от графитите и Дановия хълм, за да върне автентичния му облик.

Пловдивчани могат да изкажат мнението си по повдигнатия от ОП „Чистота”  проблем на адрес http://www.chistota-plovdiv.com/kontakti.