100-годишен кладенец откриха до новата онко поликлиника

Вече има версия, че кладенецът е строен от руски войници по времето на първия бургаски кмет Нико Попов

Вековен кладенец откриха в центъра на Бургас. Работниците, които в момента изграждат обслужващата улица за новата онко поликлиника в Бургас се натъкнали на интересната находка, съобщиха от местната администрация.

СНИМКИ НА КЛАДЕНЕЦА ВИЖ ТУК

"Съоръжението е в удивително добро състояние. Кладенецът е дълбок 23 метра и на дъното му има вода с ниво около 2 метра. С просто око се вижда, че най-горните 4 метра нямат много стар вид, но надолу градежът е поне на 100 години", обясниха от общината.

СНИМКИ НА СТАРИЯ БУРГАС ВИЖ ТУК

В кадастъра на Бургас от 1956 година, където са отбелязани много чешми и различни други водоизточници, този обект не фигурира. Вече има версия, че кладенецът е строен от руски войници по времето на първия бургаски кмет Нико Попов. Днес 60-ят бургаски кмет Димитър Николов посети мястото и разпореди обектът да се обезопаси, да се вземе проба от водата и да се разбере дали е качествена, както и да се търси начин кладенецът да се запази и експонира по безопасен и интересен начин.

"Има вариант той да бъде полезен и днес, като се монтира помпа и водата в него се използва за поливане на зелените площи край Комплексен онкологичен център – Бургас", допълниха от общината.