Условна присъда за измама с имот, продадена снимка за 10 500 евро

Крими

30-10-2013, 14:41

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Делото срещу 39-годишния Й.Дочев бе възобновено в началото на октомври тази година, едва след задържането му във Франция с европейска заповед за арест

Условна присъда получи 39-годишният Й.Дочев за измама с продажба на имот „на зелено“. Спечелил 21 000 евро от рускиня, която искала да има апартамент в „Аспарухово“. 

През юли 2009 г. подсъдимият потърсил посредничеството на агенция за недвижими имоти, за да предлага за продажба на „зелено” на потенциални клиенти обекти от бъдещата жилищна сграда. Тогава строителните работи били на етап изкоп с изградени колони. Руската туристка видяла парцела, избрала апартамент с помощта на 3D-визуализация на архитектурния проект. В брокерската агенция бил сключен договор между продавача и купувача и заплатена първоначалната вноска от 10 500 евро, като съгласно клаузите втората вноска трябвало да бъде платена след изливането на плочата на 3 етаж, а цялата сграда следвало да бъде завършена до края на април 2010 г.
В действителност Дочев преустановил изцяло работата по строежа още през зимата на 2009 г. Хитрецът заблудил брокера като изпратил от служебния си имейл снимка на друга сграда в строеж, изградена на ниво трети етаж. Използвал като претекст студеното време, за да настоява снимката да бъде препратена по интернет до клиентката в Русия и оттам да му бъдат изпратени парите. Брокерът, притеснен от забавянето на строежа и непрекъснатите телефонни запитвания от Русия, посещава на място обекта и разбира за измамата. В хода на разследването се установява, че още през инкриминирания период подсъдимият е продал на друго лице дяловете си във фирмата.

Делото срещу 39-годишния Й.Дочев бе възобновено в началото на октомври тази година, едва след задържането му във Франция с европейска заповед за арест. Съдът осъди Дочев за заплати уважения граждански иск за причинените имуществени вреди на пострадалата, заедно с лихвите и направените по делото разноски. Присъдата е 11 месеца лишаване от свобода, отложено с 3 години изпитателен срок.