Ръст на онкозаболяванията в Бургаско

Новият линеен ускорител в града ще може да унищожава раковите клетки в дълбочина, където и да се намират в човешкото тяло

В Бургаско се забелязва трайна тенденция за нарастване на онкозаболяванията. Най-засегнатите локализации, при които е задължително лъчелечение, са рак на млечната жлеза, рак на кожата, карцином на женските полови органи. 

Честа е заболеваемостта от карцином на белия дроб, карцином на ректума, сигмата, белите дробове, пикочен мехур, устни, простатна жлеза и мозък. Всички изброени видове онкологични заболявания ще могат да се третират с новия линеен ускорител, който има способността да унищожава раковите клетки в дълбочина, където и да се намират в човешкото тяло.

Днес кметът Димитър Николов провери как върви калибровката на новия линеен ускорителОбщината се сдоби с модерния уред, след като спечели 6.5 млн. лв. по проект.

СНИМКИ НА ЛИНЕЙНИЯ УСКОРИТЕЛ ВИЖ ТУК

"Това е първият линеен ускорител, спечелен по ОПРР, който ще заработи в България. Още няколко общини изпълняват подобни проекти, но, както с “Интегриран градски транспорт”, те се учат от опита на Бургас", казаха от общината.

"Комплексен онкологичен център – Бургас" ЕООД е част от специализираната онкомедицинска мрежа в страната. Той ще обслужна населението на областите Бургас и Ямбол, което към момента са над половин милион души.  

Кметът Николов получи уверенията на управителя на КОЦ д-р Радостин Дичев и техническия екип, че в началото на януари 2014 година ускорителят ще обслужи своя първи пациент. Така на бургазлии вече няма да им се налага, както досега, да търсят такъв тип лечение във Варна и София.