Ректорът на УНСС - агент на Държавна сигурност

Общество

30-10-2013, 17:25

Снимка:

УНСС

Автор:

BulgariaUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ректорът на УНСС : “Като не ви харесва тук – емигрирайте!”

УНСС се срина?

Избраният пред декември 2011 г. ректор Стати Статев е сътрудник на бившата Държавна сигурност

Това стана ясно от доклад на комисията по досиетата оповестен днес (решение №2-72 от 18 септември 2012 г.) по проверката на висшето учебно заведение, съобщава desebg.com.

Проверени са общо 98 учени преподаватели, заемали или заемащи ръководни постове в УНСС от 2006 г. насам. От тях в списъка с лицата с агентурно минало са 6 души, сред които и ректорът Статев. Интересно е, че той е привлечен към сътрудничество от Първо главно управление на ДС под псевдонима "Стойновски" на 1 февруари 1989 г. – 8 месеца преди падането на Берлинската стена.

Според изнесените данни досието му е запазено. Статев е роден през 1955 г. в гр. Бургас. Там учи в Английската гимназия, като през 1971 г. се прехвърля в София, където през 1974 г. завършва Националната математическа гимназия.

Следва във Висшия икономически институт „К. Маркс“  (след промените УНСС), където през 1980 г. се дипломира по специалност „Политическа икономия“, а след това и специалност „Математика“ в Софийския университет (1981-1984). През август 1984 г. – февруари 1985 г. специализира в Московски университет, а през август 1989 г. – април 1990 г. в Бостънски университет, Масачузетс, САЩ.

Именно преди втората специализация е вербуван от комунистическото разузнаване. От ноември 1980 г. работи в Висшия икономически институт „К. Маркс“. Гост-професор е в Бостънския университет  през април - юни 1990 г. и юни - август 1991 г. Консултант на Световната банка - през периода юни - септември 1990 г. Преподавал е също в Нов български университет в София и в Университета на Пирея, Гърция.

Преподава учебни дисциплини главно в областта на макроикономиката.

Преди избора му за ректор на УНСС на 19 декември 2011 г. е заемал следните академични длъжности:  

- научен секретар на Специализирания научен съвет на ВАК по „Икономическа теория и макроикономика“;

- директор на Врачанския стопански филиал на УНСС;

- заместник-ректор и първи заместник-ректор на УНСС.  

Членува в следните научни организации: Съюз на учените в България, Съюз на икономистите в България; Съюз на българските еколози, Нюйоркска академия на науките.

Статев е третият действащ ректор на ВУЗ в България, който има агентурно минало.

Другите двама са ректорите на Великотърновския университет Пламен Легкоступ и Стоян Денчев на Университета по библиотекознание и информационни технологии.