ПловдивУтре: 1 ноември

Мисия Пловдив

31-10-2013, 17:24

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Какво, къде, кога в града и региона

Хладен ще бъде 1-ви ноември в Пловдив. Минималната температура ще е около 6 градуса, максималната не повече от 17.

Два протеста бележат петък в града. В 12.30 часа лекари спират работа. В 17.00 часа студенти тръгват на шествие срещу управлението на страната. Още за протестите виж ТУК.

По повод 1 ноември – Денят на будителите, кметът на „Родопи” Пламен Спасов ще присъди награда, свързана с работата на читалищата. Кой е награденият ще стане ясно в 10,30 часа в сградата на общината на улица "Софроний Врачански" 1а.

С  традиционен водосвет по същото време празникът ще бъде отбелязан и в ЦДГ ”Наталия” в Район „Източен”. Сред ликовете на славните ни възрожденци и просветители  техните млади потомци и гостите им  тържествено ще припомнят героичните дела и саможертва на  будителите.

Кметът „Източен“ Петър Петров изпрати поздравителен адрес до директорите и преподавателите в детските и учебни заведения в района, в който ги поздравява за неуморните усилия, които полагат в областта на просветата и просвещението.

В Деня на будителите община Асеновград ще удостои известния акордеонист и музикант Димитър Ангелов за почетен гражданин. Официалната церемония ще се състои утре от 17.30 часа в старинно училище „Св. Георги” на фона на тематичната експозиция на Захари Зограф, която гостува в Асеновград.

Димитър Ангелов е създател и ръководител на Асеновградската народна група, на популярния състав за стари градски песни „Вълшебни мелодии, на македонския хор „Димо Хаджидимов” и на Квартет за устни хармоники.

В УМБАЛ „Свети Георги”, МБАЛ „Каспела” и лаборатории „Писанец” започват безплатни изследвания за рак на простата. Профилактичните прегледи за карцином на простатната жлеза са задължителни при мъже над 45 години, а при наличие на фамилна обремененост – на 40 години. Изследването се извършва по най-безболезнения начин – с кръвен тест, с вземане на венозна кръв чрез венепункция без да е необходима специална предварителна подготовка. Чрез него се проверяват нивата на простатноспецифичния антиген (PSA).