Честит Ден на народните будители!

Животът

01-11-2013, 09:05

Снимка:

БГНЕС

Автор:

StarazagoraUtre

Всичко от Автора

Отбелязва се ежегодно на 1 ноември е официален празник на Република България.За първи път честване на народните будители става през 1909 г. в Пловдив.

Всепризнат патрон на българското будителство е Йоан Рилски, почитан като покровител на българския народ и държава, образец за себеотдаване, любов към ближния и Отечеството и към когото народната обич и уважение остава жива през вековете на османско владичество. Почитани са и много други будители, които народът канонизира като светци в своята историческа памет.
През 1922 г. Стоян Омарчевски, министър на народното просвещение в правителството на Александър Стамболийски, по инициативата на група интелектуалци (Иван Вазов, проф. Любомир Милетич, Станимир Станимиров, Александър Радосвлавов, Димитър Лазов, д-р Михаил Арнаудов, д-р Фил. Манолов,Адриана Будевска и др.) внася предложение в Министерски съвет за определянето на 1 ноември за Ден на българските народни будители. На 28 юли 1922 г. Министерството на народното просвещение излиза с Окръжно № 17743, според което 1 ноември е определен за „празник на българските будители, ден за отдаване на почит към паметта на големите българи, далечни и близки строители на съвременна България“. На 31 октомври 1922 г. излиза постановление на Министерския съвет за обявяване на празника.
От 1945 година празникът е отменен, но запазен в паметта на българския народ.  В много селища на България този Ден се отбелязва неофициално.
Със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-ото Народно събрание на 28 октомври 1992 г., се възобновява традицията на празника. Първи ноември официално е обявен за Ден на народните будители и неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната. Идеята за възстановяването му е на проф. Петър Константинов, председател на Общонародното сдружение „МАТИ БОЛГАРИЯ“.  Проф. Константинов е роден на 28 август 1928 г. в Казанлък. Той е удостоен със званието „Почетен гражданин на Казанлък“. Умира през 2011г.
От 2002 г. на 1 ноември се изпълнява ритуал по издигане на националното знаме пред парадния вход на Президентската администрация и извършване на тържествена смяна на караула.
Сред най-тачените български народни будители са Св. Иван Рилски, Константин Костенечки, Петър Парчевич, Паисий Хилендарски, Неофит Бозвели, братя Миладинови, Георги С. Раковски, Васил Априлов, Васил Левски, Христо Ботев, Стефан караджа, Хаджи Димитър, Добри Чинтулов, Любен Каравелов, Иван Вазов и още много достойни българи.