Антеа Милър от Кембридж с лекция в Стара Загора

Стара Загора Лайф

01-11-2013, 09:20

Снимка:

Библиотека "Захарий Княжески" Стара Загора

Автор:

StarazagoraUtre

Всичко от Автора

На 1 ноември 2013 г. от 17:30 часа в залата на Регионална библиотека "Захарий Княжески" Стара Загора публична лекция на тема "Възпитанието на децата през призмата на индивидуалната психология" на Антеа Милър от Кембридж, Великобритания, психолог и терапевт, член на Управителния съвет на ИКАСИ.

Антеа Милър е гост на Тракийския университет, съгласно Рамково споразумение между ТрУ и ИКАСИ. Фокусът на презентацията е прилагането на родителския подход на поощрението като алтернатива на слабоефективния метод на възнаграждението и наказанието при възпитанието на децата.
"Възнагражденията, както и наказанията са много често използвани при взаимоотношенията с децата ни. Въпреки това, има множество изследвания, които потвърждават тезата, че възнагражденията могат всъщност да попречат на позитивната мотивация, да ограничат креативността и да разрушат взаимоотношенията в едно семейство. В такъв случай, каква е алтернативата? Методът на поощряване е решението на този проблем. За разлика от възнагражденията, поощряването не е оценъчно по природа и се фокусира върху делото, а не върху извършителя. То ни дава възможността да се изправим лице в лице с последствията от собствените ни грешки, без същевременно да ни оценява като личности. По този начин, то ни позволява да се поучим от опита си.

Поощряването цели разкриване на силните страни и ресурсите, с които разполага един човек, а не толкова идентифициране на трудностите или проблемите му."
В тази лекция Антея Милър ще представи илюстрована презентация върху различията между възнаграждението и поощрението, и на кратко ще опише някои стратегии на поощряване.