Жеравна получава кръщелното на Йовков

Животът

01-11-2013, 00:10

Снимка:

DOBRICHUTRE.bg

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Българският медиен съюз, културното министерство и ДА "Архиви" даряват документи

Кръщелното свидетелство на Йордан Йовков, страници от ръкописите на драмите "Албена" и "Боряна" и непоказвани снимки със съпругата му Деспина ще бъдат изложени в къщата музей на големия писател в родното му с. Жеравна, пише "Стандарт".

Копията на уникалните документи ще бъдат дарени от Българския медиен съюз, Министерството на културата и Държавна агенция "Архиви" на 9 ноември, когато се навършват 133 години от раждането на Йовков. Това е част от започващата днес, в Деня на народните будители, кампания "Непознатият Йовков", която се организира съвместно от трите институции.
Документите са част от личния архив на Йордан Йовков, който внукът му Боян Попов дари на държавата миналата година. Сред материалите са изключително ценната кореспонденция между Йовков и писатели, общественици, политици по актуални за времето въпроси, ръкописи на творбите му, записки и скици по тях.

Целта на кампанията е да възроди посланията на големия български писател, да популяризира творчеството и делото му, коментира изпълнителният директор на БМС Гриша Камбуров. По време на кампанията ще бъдат организирани изложба и открити уроци за ученици.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен