Подредиха изложба на Йоан Левиев

Мисия Пловдив

01-11-2013, 08:57

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Общинските съветници Каназирева и Кисьов положиха начало за създаване на музей на пловдивския художник

Ценителите на изкуството могат да видят от днес платната на талантливия пловдивски художник Йоан Левиев, подредени в Художествената галерия на ул. „Гладстон”. Изложбата „Йоан Левиев – ретроспекция” беше открита снощи от двамата общински съветници от „Обединение за Пловдив” Дани Каназирева и Владимир Кисьов. Великолепните картини са собственост на бизнесмена Владимир Кисьов и ще останат в галерията до 14 ноември.

Изложбата е първата стъпка към учредяването на сдружение „Пловдив – дом на Йоан Левиев”, чиято цел е създаване на къща - музей в родния град на бележития художник, обясниха организаторите. Инициативата е подкрепена от наследниците на Йоан Левиев и от Градската художествена галерия.

„За нас това е кауза, защото Йоан Левиев не е просто талантлив художник, но и част от историята на нашия град”, обърна се към почитателите на изкуството Дани Каназирева. Тя отбеляза, че Йоан Левиев, поставян редом до Димитър Киров, Енчо Пиронков, Кольо Витковски, Георги Божилов – Слона, сякаш е единствен от големите творци, останал без къща – музей в родния си град. „Приехме като кауза идеята творчеството му да бъде съхранено за пловдивчани не само поради факта, че с действията си трябва да показваме самочувствието и желанието градът ни да бъде Европейска столица на културата, но и защото малцина са тези, чиито творби носят смелостта като послание към бъдещите поколения, колкото и трудно да се отстоява творческата свобода”, каза Каназирева.

„Йоан Левиев отдавна си извоювал място сред най-добрите художници. Сега е нашият ред да предадем творбите му на поколенията. Затова смятам, че невероятните картини на Йоан Левиев, които притежавам, не бива да остават в моя дом. Те не са просто колекция – те трябва да бъдат пловдивска експозиция. Вярвам, че ще сложим началото на една кауза, каквато е създаването на сдружението „Пловдив – дом на Йоан Левиев”,  сподели идеята пред гостите Владимир Кисьов.