Как да се предпазим от откровени измамници?

Първо искам да кажа, че идеята за тази статия е да се предпазим от откровени измамници, а не да се съсредоточаваме върху малки и невинни лъжи

Защото нюансите и мотивите са в доста широк спектър, а и според психологически проучвания, „в какъвто и да е средностатистически разговор между двама души, всеки от участващите изрича по три лъжи на всеки 10 минути".

Някой от изказаните неистини са продиктувани от елементарен стремеж да се изкриви действителността в „удобна", така че да се „замаскират" лични грешки, но други са осъзнат стремеж да бъдем манипулирани, с цел ограбване- материално или морално. Първо ще преминем през някой конкретни жестове, след това общ маниер на общуване и накрая към чисто физиологични характеристики, издаващи хитрост.

Важно допълнение, което искам да направя – при тълкованията е добре да се „засичат", проверяват по между си с поне три симптома. Въпреки това, дори и наличието на един, би трябвало да ни светне „червената лампа". Движението на ръцете, положение на дланите – счита се, че откритите хора показват вътрешността на дланите си. По емоционалните жестикулират щедро.

Стискането на ръцете, „сковаността", са признак, че човек се стреми да прикрие нещо. Класически жестове за лъжа- опипване на ухото и врата. Очите са  най-добрия „детектор на лъжата". Доказано е, че когато лъже човек, зениците на окото му се свиват. Не е лесно обаче, да забележим този признак. Но можем да следим промени в изражението на очите, нюансите, които най-трудно се контролират.

В този случай израза на лицето остава „застинал" , а като че ли в погледа преминават „облачета", внезапно „просветва" друга емоция, която бързо отминава, защото се прикрива. Лявото полукълбо на мозъка се свързва с „визуалното конструиране на образи". Така че, ако погледът се плъзга в „ляво", означава, стремеж да се създадат „картини", а не да се припомнят /дясна страна/.

Когато се лъже, се избягва вглеждането в очите. Дори лъжецът да е „обигран" , той се взира настойчиво и втренчено, за да ни „до-убеди", но рядко издържа на продължителен и изпитателен поглед, от подсъзнателен страх да не бъде разконспириран. Ако пък очите останат „безизразни", а се демонстрират чувства, това също е признак за неискреност. Освен това се следи, дали изразената емоция е след изказаните думи или едновременно.

Ако е „след", е хубаво да се усъмните... Например, ако ви кажат : „Радвам се, да те видя", но усмивката е „след" изречените думи, а погледът не е „реагирал", съмнението ви до голяма степен е основателно... Пазете се от хора, които щедро правят комплименти, използват „красиви" и „напудрени" думи.

Това означава ,че личността е доста опитна в тази „област", а изразите вече са „репетирани". Чести комплименти подсказват, че или се готвят да ви искат нещо, или пък се „замаскира" бъдещ проблем, отклоняват ви от важна истина... Бъдете внимателни ,към онези, които имат „сервилно поведение"- стремят се да ви угодят, съгласяват се с всичко, говорят и обещават много. Това е признак, че събеседникът ви не прави особена връзка между „изказаното" и „свършеното".

Изобщо не се докосва до проблема или той няма висока стойност за него, съответно не вярвайте, че реално ще се ангажира... Почти задължително е, да не може да се разчита на такива хора. „Преувеличенията" – също са опасни, защото който ги използва, осъзнато или не, се стреми към друга действителност.

Например: „Ще те следвам до края на света". Ясно е ,че никой няма да отиде „до края на света" и тук отсъствието на реалност е заложена, понякога и на подсъзнателно ниво. Доста клишета има, ако се замислим и те не случайно са „клишета", защото са отиграни. Физиологични признаци. „Физиогномията" е наука, която дава интересна информация.

Хармоничното лице означава, равнопоставеност между разум и емоция. Ако по-голямо е челото, умът "контролира" чувствата. Разбира се, не е задължително това да са „лъжливи" хора. Но почти винаги са хитри, умеят да извличат ползи, чрез недостатъците на другите, защото са „интелигентни по рождение".

Проучвания на руски автори сочат, че повечето „двойни агенти" имат т.нар. „триъгълно лице"- „широко чело, хлътнали бузи, заострена брадичка". Но моето лично мнение е, че тези правила са с не малко изключения и е препоръчително да се анализират с резерви... Споменавам горе-посочените белези, защото не е тайна, че формите на лицето, издават характера, но за да бъде разгадан точно, трябва да се имат предвид съвкупност от черти, детайли на контура...

Всеки може да си направи проучване, ако желае, има доста изписани книги на такава тема. Не мисля ,че е полезно да сме прекалено мнителни, защото се създават невидими бариери. Но все пак е хубаво да сме и по-предпазливи, за да не позволим да се възползват от добротата или наивността ни.

А и владеенето на „Истината" е в основата на успехите. В по-широк смисъл „илюзията" е символ на разминаване с целта, в по-тежък вариант- загуби и провали, преобръщащи живота ни!

Автор: Марияна Петрова (астром-хороскопи)