В Пловдив стартират безплатни прегледи за рак на простатата

Мисия Пловдив

01-11-2013, 10:38

Снимка:

Интернет

Автор:

Елин Андреев

Всичко от Автора

Специалистите препоръчват всеки мъж над 45-годишна възраст да прави този тест поне веднъж годишно, а при наличие на фамилна обремененост – на 40 години

От днес стартират безплатни изследвания за рак на простатата. Акцията се провежда в УМБАЛ „Свети Георги”, МБАЛ „Каспела” и лаборатории „Писанец”. Средствата са осигурени от  Клуб „Раунд Тейбъл 3” в Пловдив, като инициативата се провежда за втора поредна година. Кампанията е под мотото „Да променим лицето на мъжкото здраве” и продължава през целия месец ноември.

Взима се кръвна проба като се изследва нивото на простатоспецифичния антиген (PSA), който дава представа за състоянието на простатата. Стойностите на този протеин, произвеждан от простатната жлеза при мъжете, свидетелстват за увеличаване на жлезата, възпаление или рак на простатата. Специалистите препоръчват всеки мъж над 45-годишна възраст да прави този тест поне веднъж годишно, а при наличие на фамилна обремененост – на 40 години. Статистиката сочи, че хванат навреме ракът на простатата е напълно лечим и затова профилактиката играе изключително важна роля. За улеснение тази година желаещите ще могат да се изследват на цели 11 места в града, като при евентуални съмнения за проблем с простатата пациентите ще могат да получат здравна консултация лично от началникът на Клиниката по урология в УМБАЛ „Свети Георги” проф. д-р Иван Дечев. 
Миналата година в рамките на кампанията в пловдивската университетска болница се изследваха 817 пловдивчани, като със завишени стойности на простатоспецифичния антиген са били 106 души или 17,18 на сто от изследваните. След направени допълнителни изследвания са диагностицирани 36 нови случая, като благодарение на ранната диагностика пациентите са получили шанс за пълно излекуване. 
Ракът на простата е истински бич при мъжете над 45 години. В Европа всяка година се диагностицират около 2,5 милиона нови случая.