Хелуин?! Не, благодаря, аз съм православен...

Християни се обявиха против празнуването на Хелуин

Православният сайт pravoslavie.bg и предаването "Вяра и общество" организираха акция срещу празнуването на Хелуин.

Според тях е недопустимо една нито християнска, нито българска традиция да пуска корени в обществото.

"През последните години ние, българите, неведнъж показахме, че сме изгубили съпротивителните си сили като нация. Ние сечем корените си и стремглаво се сриваме в бездната на безликостта. Живеем с маски, защото нямаме лица! И все пак вярвам, че нейде все още мъждука живецът на националната ни идентичност и достойнството ни на един от най-древните народи, приел Христовата вяра. Затова, скъпи зрители и приятели на „Вяра и общество”, нека на днешния ден да дадем своя разумен отпор на Хелоуин", призовават те от страниците на сайта.

В изявлението си те допълват, че отминаването с усмивка на детското костюмиране е грешно и ще доведе до морален упадък на наследниците ни.

От "Вяра и общество" не отричат, че подобен отказ от празнуване ще е труден и за родителите, и за децата. "Със сигурност няма да ви е лесно, ако се опитате да се изправите с вашето дете срещу Хелоуин. Със сигурност то може да се окаже единстветото в класа, което е осъзнало глупостта от хелоуинското маскиране и самото то да изглежда глупаво в очите на другите. Със сигурност и госпожата, която е отделила специален час за хелоуинския карнавал също няма да го разбере", пишат още те и допълват, че е недопустимо в училище да се празнува Хелуин, а Деня на будителите да остава незабелязан.

"Нека не се притесняваме да бъдем различни, или по-точно да бъдем истински", заявяват противниците на празника със западни корени. Те се позовават на Христос и призива му: "Който претърпи докрай, ще се спаси!" и са категорични, че макар сега да са малобройни, след време акцията им ще пожъне успех и последователи.

"Да кажем „Не!” на Хелоуин!", призоваха вярващите.

В коментарите под апела мненията са категорични. От въпросите "Колко американеца сте виждали с кукерски костюми, маски и звънци да обикалят из градовете си" и "Защо си умираме от щастие да пълним джобовете на търговците за евтини джунджурии" до зловещото "ще подменим 3 март с 4 юли" и "срам и позор за всички българи, празнуващи такъв жалък маскарад", масово Хелуин е осъден като чужд, натрапен празник.

Къде отидоха традициите с кукери, питат не малко от читателите. Може би, ако вместо тиква и вещерска шапка подарим на детето си чан и гега, ще запазим истински народната памет... Ще запазим българщината...