"Бакшиш" продаде българи за 20 лева

Животът

01-11-2013, 17:29

Снимка:

sxc.hu

Автор:

SofiaUtre

Всичко от Автора

Таксиметров шофьор е постъпил крайно несъобразително и некоректно

На редакционната поща получихме писмо от читател на SofiaUtre.bg, изключително ядосан и  разочарован от услугите на столична таксиметрова компания, чийто служител – таксиметров шофьор е постъпил крайно несъобразително и некоректно, като според нас, дори е престъпил границите на всякакви морални, етични и житейски норми.

Ето и пълния текст на писмото. Оставяме на вас да прецените ситуацията:

"Вчера си поръчах такси от дома до офиса от известна столична таксиметрова компания. Час по-късно диспечерка от фирмата ми се обади и ми съобщи, че шофьорът, който ме е возил, е оставил личен телефон и иска да говори с мен. Попитах за какво става въпрос, а диспечерката ми отговори, че колегата й е закарал друг клиент до адреса, от който ме е взел.

Изпаднах в паника. От месеци не мога да се отърва от психическия тормоз, който чужд гражданин оказва над мен и семейството ми. Подадени са жалби за нападение в полицията, в прокуратурата. Домът ни беше единственото сигурно убежище. Обадих се на шофьора за подробности. Имах тайната надежда, че е закарал клиента другаде. А той, за да се застрахова, че е сгафил, ми каза: усетих се, че става нещо нередно и за всеки случай се обаждам да ви предупредя...

След като ме оставил пред входа на офис сградата, в която работя, към него се приближил човек, който стоял до бариерата. Качил се в колата и поискал да бъде закаран там, откъдето е тръгнал предишният му клиент.

Попитах го защо не е закарал клиента на друг адрес, след като е имал съмнения, че става нещо нередно. Смънка нещо от сорта на: "ми, обясни ми, че имате среща, но аз не го оставих пред вас, а пред тотото". Не е нужно да обяснявам, че тотото е пред входа, а вечерта отново викахме полиция, за да чуя за пореден път, че са с вързани ръце и не могат да направят нищо. Чужденците не ги ловял законът, ако няма разпореждане от прокурор. Нямаме избор, ще чакаме разпореждането.

Проверих сайта на фирмата, посъветвахме се с адвокат и се оказа, че дори не можем да търсим отговорност от тях за случилото се. Фирмата няма ангажимент да пази в тайна адреса ми, шофьорът може да качи когото си иска и да го закара където той пожелае - нали това му е работата. С обаждането си явно е решил, че ще измие гузна съвест. Служителката на компанията - също.

Далеч съм от мисълта да слагам всички бакшиши под общ знаменател, но като гледам какви колеги имат, вече ме е страх да си поръчам такси. Да не говорим, че много от тези хора возят деца до и от училище, че родителите им се доверяват.

Затова апелирам към всеки, попаднал в подобна ситуация: ако държите на сигурността си, никога не поръчвайте такси от домашния си адрес! Не знаете кой ще ви дойде неканен на гости!".

Призоваваме и други наши читатели, на които е навредено по какъвто и да е начин от служители на таксиметрови компании, да ни разкажат историите си.

Екипът ни поема отговорната задача да даде публичност на най-шокиращите истории, като по този начин помогне на гражданите да бъдат по-предпазливи за проблемите и рисковете при ползване на таксиметрови услуги.