Искат карантинни центрове за здравите животни в Странджа

Отново бе споменат вариантът стадата в пограничните райони да се ваксинират като превантивна мярка

Изграждане на карантинни центрове, където да се изолират животни, както и сериозно подпомагане на тези райони, където животновъдството е основен поминък поискаха бургаски депутати във връзка с масовото избиване на стада в Странджа след като шарка пламна в Стоилово. Трима народни от ГЕРБ представители отправиха и парламентарно питане за подкрепа на необлагодетелствани, погранични, планински и полупланински райони.

"Странджа е специфичен район, който изпитва сериозни трудности от икономически и демографски характер. Неблагоприятните тенденции в по-широк аспект са свързани с общините Малко Търново, Царево, Созопол, Средец и Приморско. Община Малко Търново обаче е най-драстичния случай – в нея е отбелязан отрицателен естествен прираст на населението, проблеми с пътната, здравната, социалната, образователната и културна инфраструктура, както и с безработицата. В района са затворени производствените предприятия, а общината е единствен работодател", сподели Ивелина Василева. 

Тя коментира, че тези райони не получават достатъчна подкрепа и това напълно противоречи с широко прокламираната политика на премиера Пламен Орешарски за балансирано териториално развитие.

Днес бургаските депутати поискаха да получат ясни отговори на въпросите какви са предприетите мерки и действия от страна на Министерството на земеделието и храните относно осигуряване на адекватно обезщетение за собствениците на убитите животни. Те поискаха и осигуряване на безвъзмездни средства за изграждане на центрове, в които да бъдат настанявани контактни здрави животни при налагане на карантинни мерки.

"Как МЗХ провежда засилени мерки за ветеринарно-медицинска профилактика с цел осигуряване на ефективността на системата за контрол и диагностика на заболяванията по домашните животни. Считаме, че допускане на изключения по отношение на принципната политика на неваксиниране на домашните животни, като се има предвид, че в пограничните райони, какъвто е община Малко Търново, може да се окаже единствения възможен изход от създалата се ситуация", коментира от трибуната на НС Иван Вълков.

Министърът на земеделието и храните обаче не даде ясен отговор на всички въпроси. "Получихме доста неудовлетворителен отговор от страна на министъра. В конкретния случай бе регистрирано едно огнище, но в предходни ситуации, свързани със заразата с шап бяха унищожени  хиляди животни. Необходим е активен диалог с Европейската комисия по темата", коментира Василева.