Ревизоро откри цианкалий в шкаф

Най-доброто от печата

02-11-2013, 07:19

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Суперотровата стояла 10 г. без надзор, стига да натръшне милиони

Един килограм цианкалий в 4 контейнера и още две стъкленици с разтвор от същата суперотрова бяха открити в най-обикновен шкаф. Отровата се "появи" в административна сграда в покрайнините на гъсто населения плевенски квартал "Сторгозия". На зловещата находка попаднал Емил Димитров-Ревизоро, който е главен секретар в областната управа. Случаят вдигна на крак властите. Районът бе отцепен до обяд от полицията. В областта бе свикан кризисен щаб, който да предотврати бедствие.
Химикалите стоeли 10 г. без надзор в лаборатории на бившия Институт по метрология и стандартизация. Те заемали два горни етажа в постройка без жива охрана. Били "вързани" само на СОТ. На първите два етажа работели служители от местния филиал на главната дирекция "Мерки и измервателни уреди". Според прокуратурата освен цианкалия вътре има не по-малко опасни вещества, взимани са проби за антракс. Единственото указание за местонахождението им е надпис на откъснато парче амбалажен картон. Огнеборци със специална защитна екипировка и маски на лицата пренесоха отровите на съхранение в бетонен бункер под земята. Започна разследване срещу неизвестен извършител за издирване на виновника за ситуацията, каза Искра Ганева от окръжната прокуратура в Плевен.
"Количеството цианкалий стига да отрови половин България", подхвърли Димитров. Силно отровният химикал е съхраняван в най-обикновен бял шкаф, незаключен. Ревизоро го открил почти случайно по време на проверка на собствеността, тъй като на етажите щяла да бъде настанена държавната автомобилна инспекция. Според властите заплахата за неподозиращото население при лесния достъп до лабораториите е била реална.