5.9 млн. българи трудно се справят с издръжката си на живот

Най-доброто от печата

02-11-2013, 07:49

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

С 80 000 души за три месеца се е увеличил броят на най-бедните у нас

5.9 млн. българи трудно се справят с финансите, тъй като получават доходи на човек от домакинството до 562 лв., колкото трябват за нормална издръжка на човек, показва наблюдението на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за издръжката на живот през третото тримесечие на годината. През този период на едно домакинство са му трябвали общо 2248 лв., за да живее нормално. Нужните средства са намалели леко с 0.3% спрямо второто тримесечие и с 0.1% на годишна база, най-вече заради поетапното намаление от началото на годината на цените на държавно регулираните услуги - с 11.1% на електроенергията, с 10.5% на топлоенергията и с 9.7% на природния газ.

Въпреки това обаче броят на домакинствата, които едва оцеляват със средства под нужните за физическото оцеляване, е нараснал през второто тримесечие на годината, и то при намаление на т.нар. праг на бедност, който за третото тримесечие е бил 212 лв. - с 0.8% по-малко спрямо първите три месеца и с 0.6% на годишна база. Под тази граница са преживявали 1.695 млн. българи, които живеят в 23.5% от домакинствата. През второто тримесечие броят им е бил с 80 000 по-малко, а бедните домакинства тогава са били 22.4% от всички.

От КНСБ отчитат, че през последните две тримесечия необходимите средства за издръжка на бедните намаляват по-бързо, отколкото на другите българи, защото през анализирания период се увеличават предимно цените на стоки и услуги извън тяхната кошница. На практика за първи път от 1990 г. насам през годината е отчетена дефлация на годишна база. "На пръв поглед може да се предположи, че това е добре за потребителите, защото могат да купят повече неща със същите доходи. Но всъщност това е индикация за свито потребление на населението и ако тази тенденция продължи, може да се стигне до спад на икономическата активност, до фалити и до освобождаване на персонал", предупреждават от КНСБ. Според тях причината хората да не повишават потреблението си въпреки по-ниските цени са ниските доходи, високите нива на безработица и бедността. "Само за последните 4 години издръжката на живот е нараснала със 17.5% спрямо септември 2009 г., като цените на хранителните стоки са се увеличили с 21.7%, а на нехранителните - с 13.8%", изчисляват от КНСБ.

НОЖИЦА

Наред с бедните сериозно се увеличават и българите, които нямат притеснение за оцеляването си, защото получават доходи над 562 лв. на човек. За три месеца от 13.4% те стигат 17.7%, а живеещите в тях се увеличават с 310 000 души до 1.2 млн. "Това не е добра тенденция, тъй като се разширява много ножицата между бедните и богатите. Разликата между най-ниската и най-високата заплата също се е увеличила от 5.5 пъти на 6 пъти", коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров.