Трябва ли да проверяваме телефона на гаджето си?

Животът

03-11-2013, 15:46

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Кое е по-добре – красивата лъжа или грозната истина?

Моментът, в който той се къпе, е може би най-удобният за това занимание. Изкушавате ли се? А какво правим, ако намерим нещо? Кое е по-добре – красивата лъжа или грозната истина?

Всеки понякога е изпитвал желание да провери съобщенията или обажданията на гаджето си. По-скоро кой не го е правил? Въпросът е правилно ли  е това. Не е ли доверието това, на което се основава една връзка.

Отговорът е НЕ. Всички го знаем, дори тези, които са се изкушили да го направят. В момента, в който отворят телефона, те знаят, че е грешно, но в любовта правила няма.
Всичко е на психическа основа, чувство на несигурност, което ни подтиква към подобни действия. Какво ли не прави безизходицата? Истината обаче е, че ако подозираме, че нещо във връзката ни не е наред, е по-добре да съберем информацията по друг начин, а не нарушавайки личното пространство на другия. Свободата, умерената, разбира се и поддържането на лично пространство е ключът към една здрава връзка. Ако човек изпитва желание да се рови в телефона на другия, значи проблемът е налице, нещо се е пропукало. Трябва да търси причините дълбоко в себе си.

Любопитството и желанието за контрол над нещата са си чисто човешки качества. Когато в една двойка царят спокойствие, разбирателство и доверие, няма нужда от шпиониране. Когато има някаква криза в отношенията пък, трябва да се говори, да се търси решение. Шпионирането никога не е решение.

Лоша интерпретация

Понякога е възможно да разберем даден sms по абсолютно грешен начин и от някакво недоразумение да се получи голям скандал. Съобщения от типа: „Прекарах си страхотно. Скоро ще го повторим.”, „Всеки път си все по-добър” и т.н могат да са много компрометиращи, а всъщност – съвсем невинни.

Психолозите казват, че хората не искат да проверяват телефона на половинката си, но просто мислят, че това е единственият начин да разберат истината. Така стават жертви на един порочен кръг. Направите ли го веднъж, ще го повторите, потретите и т.н. Ще ви разкрият или пък вие ще разкриете нещо неприятно за гаджето си.

Какво да правим, ако сме открили нещо?

Първият съвет, който дават психолозите, е да се сложат картите на масата и да говорите по същество за проблема. Истината винаги помага не само да си изясним нещата, но и да започнем една връзка на чисто.

Другият вариант е да си замълчите и да се направите, че нищо не знаете. Можете да потърсите още доказателства и тогава да действате. Разбира се, има хора, които не се нуждаят от повече факти. Те веднага биха изхвърлили гаджето си, без да се интересуват за причините, които са го подтикнали към дадената грешна постъпка.

Не трябва да действаме импулсивно. Понякога нещата в една връзка, а и по принцип в живота, не са такива, каквито изглеждат. Понякога са много по-прости и логични, отколкото сме си представяли. Нужно ни е само спокойствие, за да ги проумеем. Друг път пък са толкова сложни, че няма как да кажем кое е грешно и кое правилно.