Епископ Тихон: Студентът, който би камбаната на „Александър Невски”, беше уволнен още докато я биеше

Причината за уволнението на студента не е била политическа. Той е нарушил правилата на храма. Това обяви епископ Тихон, председател на настоятелството на „Александър Невски”

"Станислав Въчин няма правото да бие камбаната на храм-паметника "Александър Невски". Аз, който съм председател на настоятелството на храма, нямам право да я бия, когато си поискам. Редът е нарушен. Той е взел ключа от клисаря и се качил на камбанарията. Той беше уволнен още докато бие камбаната", заяви епископ Тихон в студиото на "Нова телевизия.
„Имаше момент, в който и тримата поддякони бяха уволнени, защото закъсняваха. Те трябва да се научат на ред. Единият от тях е хирург в "Пирогов".
На въпрос дали Българската православна църква и епископ Тихон се страхуват заради протеста и окупацията, свещеникът отговори, че вече е на 68 години, животът му изтича и няма от какво да се страхува.
Студентът, който би камбаната заяви, че е отстранен заради биенето на камбаната и е готов да си понесе отговорността. Той подчерта също, че "други" не са били отстранявани за по-големи нарушения – например нерегламентирани кръщенета.
Епископът отвърна, че не може да отстрани някого при първо нарушение – и веднага уточни, че Въчин няколкократно е закъснявал, на което студентът отвърна, че това се е случило веднъж и то наред с други служители на храма.
"Ако утре освободят Въчин от Богословския факултет и това ли ще е политическа репресия? Има 12 двойки", каза Тихон. Въчин веднага отговори, че не е вярно и че не си е взел само два изпита.