Покрита лодкостоянка по европейски модел градят в Обзор

Туризъм

05-11-2013, 06:31

Снимка:

nessebarinfo.com

Автор:

Емилия Петрова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Обзор става част от Варненска област?

Тя ще се намира точно на мястото, където р. Двойница се "среща” с морето

Покрита лодкостоянка по европейски модел да бъде изградена в Обзор на мястото, където р. Двойница се „среща” с морето предлага областният управител Павел Маринов.

Поради липса на каквато и да било пристанищна инфраструктура сега местните рибари са принудени да държат лодките си в Бяла, на варненска територия.

Идеята дойде на среща между губернатора и кмета на Обзор Христо Янев за проблема с река Двойница, която вследствие на обилни дъждове, както и при топенето на снеговете зимата, често прелива от коритото си и залива хотели и жилища в непосредствена близост до бреговете к.

Известно е, че поречието на реката в частта му от село Голица до вливането й в морето очертава границата между Бургаска и Варненска област, което изисква допълнителна грижа за доброто състояние на речното корито и недопускане на замърсявания и разливи. 

Павел Маринов формулира конкретни решения на проблема. На първо място чрез  привличане на специалисти хидроинженери да се получи необходимото компетентно експертно мнение как точно следва да се укрепят бреговете на реката.

Целта е да се фиксира коритото и инженерно-техническото заустване на реката в морето, което сега се променя в зависимост от прилива на речните води и динамиката на морското вълнение.

Това може да се случи с покрита лодкостоянка, която ще бъде в полза и на местните рибари.

Наред със спешното решение на този така важен за развитието на риболова в община Несебър проблем Павел Маринов предложи и редица други  инициативи за подобряване на туристическия имидж на града.

Сред тях бе изграждането на специална туристическа еко-пътека, която да свързва морския бряг с планината по живописен маршрут с исторически и природни забележителности. Областният управител се ангажира така също и с възстановяване на собствеността на читалището в Обзор.