Бебе гигант проплака в "Шейново"

Най-доброто от печата

05-11-2013, 06:48

Снимка:

"Новинар"

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

При повечето бременни жени заболяването преминава безсимптомно

5-килограмово бебе с дължина 55 см е проплакало в столичната Втора АГ болница "Шейново" в понеделник сутринта, съобщиха от здравното заведение.

Момиченцето е родено с цезарово сечение, а медиците са доволни, че всичко с майката и детето е наред. "До момента бебето е в чудесно състояние", заяви пред "Новинар" д-р Донка Узунова, началник на неонатологичното отделение в "Шейново".

Въпреки това тя подозира, че майката може да страда от гестационен диабет, който се проявява само по време на бременност. По думите й такива съмнения се появяват у лекарите, когато бебетата имат тегло над 4,5 кг, дори и да са недоносени. Към момента на майката не е поставена диагноза, но вероятно ще й бъде направен тест за установяване нивото на кръвната захар.

Такива състояния могат да доведат до рискове както за майката, така и за бебето. Има риск от хипогликемични епизоди за детето, при които нивото на кръвната захар е по-ниско от нормалното. Това състояние се характеризира с общо недохранване, енергиен дефицит, а някои случаи може да доведе до вдигане на температура, гърчове и дори кислороден недостиг, обясни д-р Узунова.

Лекарите в "Шейново" са притеснени, че все повече майки с гестационен диабет остават недиагностицирани. Ръководството на болницата организира безплатни изследвания за диабет, предназначени за бременни жени, тъй като при повечето от тях заболяването преминава без симптоми.

Консултациите ще бъдат извършени на 13 и 14 ноември 2013 г. от 9 до 16 ч. на първия етаж в болницата. Изследването се провежда за 4 минути и няма нужда от спазване на специален хранителен режим.